Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien pieprasīja, lai Krievija atdotu 2010. gadā avarējušās Polijas prezidenta lidmašīnas atlūzas, izsakot šo prasību dienā, kad Polijā tika pieminēta aviokatastrofas astotā gadskārta.

Lidmašīnai 2010. gada 10. aprīlī nogāžoties Krievijā pie Smoļenskas, gāja bojā visi tajā esošie 96 cilvēki, tai skaitā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas. Viņi devās uz piemiņas ceremoniju Katiņas mežā, kur padomju čekisti 1940. gadā bija noslepkavojuši tūkstošiem Polijas armijas virsnieku.

Polijā no 2015. gada valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), kuru vada Leha Kačiņska dvīņubrālis Jaroslavs, jau ilgu laiku uzstājusi, ka šī aviokatastrofa nebija negadījums. Jaunā izmeklēšanā ir izteikts pieņēmums, ka to izraisīja sprādziens.

Iepriekšējā Polijas liberālā valdība vainoja katastrofā sliktus laikapstākļus, kā arī Polijas pilotu un divu Krievijas gaisa satiksmes kontrolieru kļūdas.

"Lidmašīnas atlūzas ir, iespējams, vissvarīgākais pierādījums šajā lietā – tās vēl arvien atrodas Krievijā, un Krievijas varas iestādes negrib tās atdot," Duda paziņoja Polijas medijiem.

"Var tikai jautāt, kāpēc krievi negrib atdot šīs atlūzas," piebilda Duda pēc tam, kad bija nolicis ziedu vainagus uz Leha Kačiņska un viņa sievas Marijas kapa Polijas dienvidu pilsētā Krakovā.

Varšava ir vairākkārt pieprasījusi, lai Maskava tai atdotu lidmašīnas atlūzas un "melnās kastes", bet Krievija katru reizi ir paziņojusi, ka to izdarīs tikai tad, kad būs pabeigusi savu izmeklēšanu.

Duda pēc tam aicināja poļus būt vienotiem "neatkarīgi no politiskajām nostājām vai uzskatiem", kad viņš otrdien Varšavā atklāja pretrunīgi vērtētu pieminekli šīs aviokatastrofas upuriem.

Trīsstūrveida piemineklis no melna granīta atgādina lidmašīnas spārnu un trapu, un uz tā ir uzrakstīti aviokatastrofas upuru vārdi.

Arī Jaroslavs Kačiņskis šī pieminekļa atklāšanas ceremonijā aicināja uz "visu poļu vienotību" laikā, kad PiS reitingi krītas pēc sabiedrības sašutuma par dāsnām prēmijām valdības ministriem. Šis reitingu kritums ir aktuāls, jo rudenī paredzētas pašvaldību vēlēšanas.

Pieminekļa atrašanās vieta Varšavas centra laukumā pie Nezināmā kareivja kapa ir pamudinājusi kritiķus uzskatīt, ka tā izraudzīta kā politisku mītiņu vieta ar mērķi veicināt atbalstu PiS.

Pieminekļa atklāšanas laikā policija bloķēja protestētājus netālu esošā parkā.

Kačiņskis arī paziņoja, ka mītiņi šīs aviokatastrofas upuru piemiņai, ko viņš bija rīkojis katru mēnesi pēdējo astoņu gadu laikā, turpmāk vairs nenotiks. Kritiķi tos uzskatīja par mēģinājumu nostiprināt politisko atbalstu PiS.

Apmēram 57% poļu uzskata, ka šī aviokatastrofa bijusi negadījums, 20% to uzskata par Krievijas uzbrukumu, bet 23% nav viedokļa šajā jautājumā, liecina tabloīda "Super Express" otrdien publicēti aptaujas rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!