Foto: AFP/Scanpix

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) rosinājusi plašas izmaiņas valsts Augstākajā tiesā, izsaucot jaunas politiskās kaislības, piektdien vēsta Polijas Radio.

Valdība ir norādījusi, ka izmaiņas nepieciešamas, lai reformētu neefektīvo un brīžiem korumpēto tiesu sistēmu, vēsta sabiedriskā raidorganizācija TVP.

Savukārt opozīcija plānoto reformu salīdzinājusi ar apvērsumu, apgalvojot, ka PiS vēlas piepildīt tiesas ar saviem kandidātiem.

"Tas domāts, lai PiS varētu ieviest diktatorisku valdību," paziņojis Polijas lielākās opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) līderis Gžegožs Shetina.

Pieci bijušie Konstitucionālā tribunāla tiesneši nākuši klajā ar kopīgu paziņojumu, aicinot valsts prezidentu Andžeju Dudu un parlamentu bloķēt rosinātās izmaiņas, norādot, ka tās var "uz visiem laikiem atņemt Polijai likuma varas pārvaldītas demokrātiskas valsts statusu".

Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī jau paziņojis, ka šādas izmaiņas netiks pieļautas.

Polijas bijušais tieslietu ministrs Boriss Budka, kurš šobrīd ir parlamenta deputāts no PO, paudis bažas par to, ka Augstākā tiesa, kuras pienākumos ietilpst arī vēlēšanu rezultātu apstiprināšana, varēs pasludināt tos par spēkā neesošiem, ja PiS vēlēšanās zaudēs.

Savukārt PiS pārstāvošais parlamenta deputāts Marcins Horala uzsvēris, ka reforma nodrošinās varas dalīšanu.

PiS ir paziņojusi, ka plašo izmaiņu rezultātā radīsies praktiski jauna Augstākā tiesa.

Partija arī uzsvēra, ka par tiesnešiem varēs kļūt tikai augsti kvalificēti un ētikas vadīti cilvēki, un tiesa baudīs "lielāku autoritāti un pilsoņu uzticību".

PiS atbalstītāji ir kritizējuši Polijas tiesas par pārmērīgi ilgu lietu izskatīšanu, vainojot tiesnešus par piederību elitei un kliķei, kas kalpo pati savām interesēm un nesaprot parasto pilsoņu problēmas.

Polija jau ir iesaistījusies konfliktā ar Briseli par PiS veiktajām izmaiņām Konstitucionālajā tribunālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!