Foto: AFP/Scanpix

Polijas Ārlietu ministrija nodevusi atklātībai kādu atslepenotu 2008.gada dokumentu, kas liecinot, ka toreizējā valdība vēlējusies īstenot prokrievisku kursu, vēsta Polijas Radio.

Kā norādījis pašreizējais ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis, šis memorands iezīmējis kādreizējā premjerministra Donalda Tuska vadītās valdības "atteikšanos no proukrainiskas āpolitikas par labu prokrieviskai".

Septiņas lapaspuses garo memorandu, kuru publicējusi aģentūra PAP, vīzējis toreizējais ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis un tas satur arī ar viņa roku rakstītas piezīmes.

Dokumentā, kas datēts ar 2008.gada 4.martu, teikts, ka "Krievijas ekspansijas iespējas politiskā un ekonomiskā ziņā, nemaz nerunājot par militārajām, ir pietiekami ierobežotas. Tās saduras ar nopietniem šķēršļiem tādās NVS valstīs kā Ukraina un Gruzija."

Sikorskis, kas savas piezīmes parakstījis ar iniciāļiem "R.S.", dokumenta malās izdarījis, piemēram, tādas atzīmes: "Ļoti laba lieta. Es piekrītu." vai "Izmantošanai ceļa kartei." Šis atzīmes ļauj arī secināt, ka dokuments iesniegts tālākai izskatīšanai premjerministram Tuskam, kas pārstāv tagad opozīcijā esošo centriski labējo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO) un šobrīd ieņem Eiropadomes prezidenta amatu.

Memorandā cita starpā teikts, ka "Austrumu politikas departaments ierosinājis Ārlietu ministrijā aizklātu diskusiju par Polijas ārpolitiku pret Krieviju un Ukrainu, lai nospraustu konkrētus soļus šajā politikas sfērā".

"Autoriem nebija ilūziju, kas tas varētu sekmēties, taču [viņi] atzinuši, ka prokrieviska nostāja būtu zināma veida instruments, triks, ko izmantot pret Rietumiem, vēloties šādā veidā panākt Rietumos augstāku reputāciju," sarunā ar PAP norādīja Vaščikovskis.

Memorands, kas līdz 2015.gada novembrim bija slepens, beidzas ar toreizējās Ārlietu ministrijas sekretāra Cezarija Krola rokrakstā rakstītu piezīmi: "Dārgais ministr, pievienotais ir Polijas Republikas politikas izklāsts attiecībā uz Krieviju un Ukrainu".

Vaščikovskis uzsvēra, ka memorands satur daudz "melu" un "kļūdainu vērtējumu", kas liecina par "atteikšanos no poļu interešu īstenošanas austrumos".

"Dokumenta autori apgalvo, ka mūsdienu Krievija nelolo mesiānisku ideoloģiju vai citu tāda veida ideoloģiju. Tā ir ārkārtīgi kļūdaina tēze, jo Krievija jau tolaik loloja šādu ideoloģiju, lolo to šodien. Tās pamatā ir Aleksandra Dugina koncepcija par tā dēvētās "krievu pasaules" veidošanu," norādīja ministrs.

Viņš piebilda, ka tajā pašā laikā dokumenta autori ļoti negatīvi vērtējuši situāciju Ukrainā, norādot uz "postsovjetismu, korupciju, klanu pastāvēšanu, politiskā procesa necaurskatāmību", taču to pašu Krievijā viņi nav pamanījuši. Viņi Krievijā nav saskatījuši draudus, bet gan resursu avotu, ar kuru vajag sadarboties, atzina Vaščikovskis.

Intervijā sabiedriskajai televīzijai TVP parlamenta deputāts Pāvels Pudlovskis, kurš pārstāv opozīcijā esošo liberālo partiju "Modernā Polija" ("Nowoczesna") atzina, ka "memorands liecina par dažādiem politiskajiem mainīgajiem, [kas tolaik tikuši apsvērti]. Iespējams, tas koncentrējies uz draudzību ar Krieviju uz Ukrainas rēķina".

"Uzskatu, ka politika ir grūta dažādu attiecību kombinēšanas māksla. Tas bija laiks, kad Polija mēģināja rast jaunu sākumu [attiecībās] ar Krieviju. Mēs visi zinām, kā tas beidzās. Mums jāvaicā bijušajam ārlietu ministrijas vadītājam, vai bijušajam premjerministram," norādīja Pudlovskis.

Tikmēr Sikorskis tviterī norādījis, ka memorands tapis 2008.gadā pirms Krievijas kara ar Gruziju, kad Maskava joprojām mēģināja parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Viņš piebildis, ka par spīti publiskotajam memorandam, viņa vadītā ministrija tikai dažus mēnešus vēlāk uzņēmusi pavisam citu kursu.

"2009.gadā mēs pārliecinājām visu ES pievienoties Austrumu partnerībai, kuru [Kremļa saimnieks Vladimirs] Putins uzskatīja par lielāko ģeopolitisko izaicinājumu Krievijai," uzsvēris Sikorskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!