Vairāki tūkstoši cilvēku svētdien izgāja ielās Varšavā, lai protestētu pret Polijas konservatīvās valdības īstenotajām tieslietu sistēmas reformām.

Protestētāji ar Polijas un Eiropas Savienības (ES) karogiem rokās pulcējās pie parlamenta, saucot "Mēs aizstāvēsim demokrātiju!" Protestētāji par "diktatoru" nosauca valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderi Jaroslavu Kačiņski.

Policijas aplēses liecina, ka protestā piedalījās apmēram 4500 cilvēki, bet pašvaldība pavēstīja, ka opozīcijas kustības "Komiteja demokrātijas aizstāvībai" (KOD) rīkotajā akcijā piedalījās 10 000 cilvēku. Tikmēr pie Polijas Augstākās tiesas atbilstoši pašvaldības informācijai pulcējušies apmēram 17 000 cilvēki, kuri ar iedegtām svecītēm iestājās par "brīvām tiesām".

Jau vēstīts, ka Polijas parlamenta augšpalāta Senāts sestdien pieņēma divus pretrunīgi vērtētus likumus tiesu reformas jomā, kurus opozīcija dēvē par vēl vienu konservatīvā parlamentārā vairākuma soli, lai pakļautu tiesas politiskai ietekmei.

Pirmais no pieņemtajiem likumiem paredz, ka Nacionālās tiesnešu padomes (KRS) pašreizējo locekļu pilnvaras beidzas 30 dienu laikā kopš likuma spēkā stāšanās, bet jaunos tās locekļus būs jāievēl parlamentam, kuru kontrolē PiS. Līdz šim Nacionālās tiesnešu padomes 15 locekļus ievēlēja paši tiesneši. KRS, kuras uzdevums ir uzraudzīt tiesnešu ētiskas kodeksa ievērošanu un izvērtēt tiesnešu amatu kandidātus, gada sākumā atzina iecerēto reformu par nekonstitucionālu.

Otrais no pieņemtajiem likumiem paredz, ka tieslietu ministrs iecels galvenos tiesnešus Polijas parastajās tiesās.

Abus likumus pirms tam pieņēma parlamenta apakšpalāta Seims. Domājams, ka tos tagad parakstīs valsts prezidents Andžejs Duda, kas amatā tika ievēlēts ar valdošās partijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!