Simtiem tūkstošu Sīrijas bēgļu, kuri ieplūst Eiropā, varētu militāri apmācīt, lai no viņiem izveidotu armiju, kas atgrieztos dzimtenē tās atbrīvošanai, svētdien paziņoja jaunās Polijas valdības ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Vaščikovskis, kurš pirmdien stājas ārlietu ministra amatā, sabiedriskajā televīzijā arī sacīja, ka bēgļus būtu lietderīgāk šādi nodarbināt, nevis ļaut viņiem bezdarbībā malkot kafiju Eiropas lielpilsētās.

"Pēdējā laikā Eiropā ir ieradušies simtiem tūkstoši sīriešu. Mēs varam palīdzēt viņiem izveidot armiju," teica Vaščikovskis.

"Desmitiem tūkstoši jaunu vīriešu izkāpj no gumijas laivām ar "iPad" rokās un nevis lūdz padzerties vai paēst, bet jautā, kur viņi varētu uzlādēt savus mobilos tālruņus. Viņi ar mūsu palīdzību varētu doties cīņā, lai atbrīvotu savu valsti," sacīja jaunais Polijas ārlietu ministrs.

Vaščikovskis teica, ka viņš mēģina novērst tādu situāciju, ka "mēs sūtām savus karavīrus cīnīties Sīrijā, kamēr simtiem tūkstoši sīriešu dzer kafiju [Berlīnes bulvārī] "Unter den Linden"" vai citu Eiropas lielpilsētu kafejnīcās.

Jau vēstīts, ka Polijas jaunās valdības Eiropas lietu ministrs Konrads Šimaņskis sestdien paziņoja, ka Polija pēc Parīzē piektdien notikušajiem teroraktiem neuzņems bēgļus, kā to paredz pretrunīgi vērtētā Eiropas Savienības (ES) bēgļu pārvietošanas programma.

"ES Padomes lēmumi, kurus mēs kritizējām, par bēgļu un imigrantu pārvietošanu visās ES dalībvalstīs, ir daļa no Eiropas tiesību normām," Šimaņskis rakstīja labēji noskaņotajā vietnē "wPolityce.pl". "Pēc traģiskajiem notikumiem Parīzē mēs neredzam politisku iespēju tos izpildīt", viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka piektdienas vakarā teroraktos Francijas galvaspilsētā bojā gājuši ir 129 cilvēki, bet 352 cilvēki ir ievainoti. Uzbrukumos gāja bojā arī septiņi teroristi, no kuriem seši uzspridzinājās paši.

Pie viena terorista līķa tika atrasta Sīrijas pilsoņa pase, kuras īpašnieks Ahmads al Mohhamads oktobrī reģistrējās kā bēglis Grieķijas Leras salā un dažas dienas pēc tam lūdza patvērumu Serbijā.

Šīs pases atrašana ir radījusi bažas, ka daži no Parīzes teroraktu rīkotājiem var būt ieradušies ES ar Sīrijas bēgļu plūsmu.

Foto: sadursmes uz Serbijas-Ungārijas robežas septembrī

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!