Foto: AP/Scanpix
Trīs Polijas Militārās pretizlūkošanas dienesta (SKW) bijušās augsta ranga amatpersonas apsūdzētas par sakaru uzturēšanu ar Krievijas izlūkdienestu, un tām draud līdz desmit gadiem cietumā, trešdien vēsta tīmekļa laikraksts "niezalezna.pl".

Trīs bijušās SKW amatpersonas Pjotrs Pitels, Janušs Noseks un Kšištofs Duša tiek turētas aizdomās, ka viņi uzturējuši kontaktus ar Krievijas drošības dienesta amatpersonu, kā arī strādājuši kāda ārvalstu izlūkdienesta labā.

Duša un Pitels tiek turēti aizdomās, ka falsificējuši Krievijas vēstniecībā Varšavā bāzētā Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) pārstāvja datus, tādejādi panākot, ka viņš Polijā var uzturēties ierobežotas piekļuves zonās un piekļūt Polijas militārajiem noslēpumiem.

Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs pagājušajā nedēļā atzina, ka bijušie SKW vadītāji tiek turēti aizdomās par "vissmagāko nodevību, kādu polis vien var pastrādāt".

"Mums ir darīšana ar cilvēkiem, pret kuriem celtas ļoti nopietnas apsūdzības," norādīja ministrs.

Laikraksts "Gazeta Polska" vēl pērn ziņoja, ka Pitels laikā, kad viņš bija SKW operatīvā darba nodaļas vadītājs, kā arī Pitela personāla vadītājs Duša Polijā tikušies ar Krievijas izlūkdienesta pārstāvi Polijā V.J.

Tikšanās notikusi laikā, kad SKW vadījis ģenerālis Noseks, bet Polijas valdību vadīja tagad opozīcijā esošā Pilsoniskā platforma (PO).

Viena tikšanās notikusi Ulovo ciematā netālu no Polijas robežas ar Krievijas Kaļiņingradas apgabalu.

Vakariņās daudz ticis lietots alkohols, un tajās piedalījušās vairākas Krievijas izlūkdienesta amatpersonas.

Vietne " niezalezna.pl" citē Varšavas prokurorus, kas apgalvojuši, ka aizdomās turētie pārkāpuši savas pilnvaras, "bez vajadzīgās atļaujas saņemšanas sadarbojoties ar Krievijas FDD, kura mērķi ir pretēji NATO mērķiem".

Noseks pagājušo trešdien paziņoja, ka visas viņam izvirzītās apsūdzības esot nepatiesas un politiski motivētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!