Foto: Shutterstock

Atklātībā nonākusi Polijas Konstitucionālā tribunāla tiesnešu savstarpējā elektroniskā sarakste, kurā apspriesta taktika konservatīvo kontrolētā parlamenta pieņemto likumu bloķēšanai, piektdien vēsta Polijas Radio.

Poļu tīmekļa vietne "tvp.info", kas publicējusi šo saraksti, norāda, ka tā portāla rokās nonākusi nejauši, vienam no tiesnešiem to kļūdas dēļ pievienojot apkārtrakstam, kas nosūtīts arī jaunā parlamenta sasaukuma apstiprinātajiem tiesnešiem.

"tvp.info" vēsta, ka sarakstes mērķis bijis izstrādāt taktiku tādu spriedumu pieņemšanai, kas bloķētu "jaunos pretrunīgi vērtējamos likumus", kurus pieņem parlaments, kas pēc pagājušā gada oktobrī notikušajām vēlēšanām nonācis konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) kontrolē.

Konkrēti, tiesneši plānojuši paātrināt savu darbu, lai pēc iespējas vairāk spriedumu paspētu pieņemt līdz 19. decembrim, kad beidzas Konstitucionālā tribunāla pašreizējā priekšsēdētāja Andžeja Žeplinska pilnvaru termiņš.

Šajā nolūkā tiesneši vienojušies ne vēlāk kā līdz novembra vidum sagatavot lēmumus, ar kuriem par nekonstitucionāliem atzīta virkne parlamenta pieņemto likumu, kas ļautu attiecīgos spriedumus pieņemt vēl pašreizējā priekšsēdētāja pilnvaru termiņa laikā.

Tiesneši apsprieduši arī grozījumus Konstitucionālā tribunāla reglamentā, kas varētu ietekmēt balsojumu, ievēlot jauno priekšsēdētāju.

Vairums Konstitucionālā tribunāla tiesnešu ievēlēts vēl iepriekšējā parlamenta sasaukuma laikā, kad vairākums bija labēji centriskās partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) vadītās koalīcijas rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!