Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderiem vajadzētu izskatīt iespēju daļēji atlikt prasību izpildīšanu, kas Kijevai izvirzītas saistībā ar gaidāmo ES un Ukrainas asociācijas līguma parakstīšanu, uzskata Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

"ES ir jāstrādā tādā virzienā, ka Ukraina izpilda nosacījumus, bet arī ir jābūt gatavai tam, ka to daļa tiek izpildīta nākamajā posmā, vienošanās ratifikācijas procesā," telekanāla TVN24 ēterā sacīja prezidents.

Viņš atzina, ka pret Ukrainas un ES asociācijas līguma parakstīšanu šobrīd nav noskaņots tik optimistiski kā pirms dažām nedēļām. Tiesa gan, politiķis joprojām ir pārliecināts, ka līgums ir jāparaksta Ukrainas eirointegrācijas labā.

"Ja man būtu jāsaka, ka es esmu noskaņots tikpat optimistiski kā pirms divām trim nedēļām, kad tika paziņots par iespēju pieņemt likumu, kas [ekspremjerei Jūlijai Timošenko] ļautu ārstēties ārzemēs, es teiktu, ka esmu krietni mazāk optimistisks, bet es tomēr ceru, un strādāšu līdz galam," sacīja Komorovskis.

"Mums tagad ir jāpasaka sekojošais - izdarīsim visu, kas no mums ir atkarīgs Ukrainas integrācijai ar Rietumu pasauli, lai neriskētu ar Austrumu pasauli, jo mums tas vienmēr ir slikti beidzies," norādīja prezidents.

ES ir jācenšas panākt, ka Ukraina izpilda visus nosacījumus, kas ir izvirzīti līguma parakstīšanai, tomēr ES politiķiem ir jāizlemj, vai to daļa var tikt īstenota ratifikācijas procesā, sacīja Komorovskis.

"Tas ir brīdis, kad var izvirzīt nosacījumus Ukrainai," viņš uzsvēra.

LETA jau ziņoja, ka Ukrainas parlamenta ārkārtas sēde trešdien noslēdzās bez balsojuma par likumprojektu, kas ļautu Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Tādējādi ir sarukušas cerības, ka mēneša beigās gaidāmajā Austrumu partnerības samitā varētu parakstīt ES un Ukrainas asociācijas līgumu.

Visām pusēm pieņemams Timošenko lietas atrisinājums ir viena no galvenajām Briseles prasībām, kas Kijevai jāizpilda pirms līguma parakstīšanas.

Krievija paudusi neapmierinātību ar Kijevas iespējamo tuvošanos ES un brīdinājusi, ka tās attiecības ar Ukrainu varētu mainīties.

Izšķirošais brīdis varētu pienākt nākamnedēļ, kad Ukrainas parlaments otrdien pulcēsies uz sēdi, cenšoties vēl vienoties par likumprojektu, kas ļautu Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Pati ekspremjere savu ieslodzīšanu uzskata par viņas bijušā prezidenta vēlēšanu konkurenta pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča politisku vendetu.

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!