Foto: Ilustratīvs foto, Reuters/Scanpix
Polijas prokuratūra saņēmusi informāciju no Polijas militārās pretizlūkošanas (SKW) par darbībām saistībā ar prezidenta Leha Kačiņska traģiskā avioreisa organizēšanu, otrdien ziņo Polijas Radio.

SKW vadītājs Pjotrs Bončeks otrdien Polijas Radio paziņoja, ka informācija, kas saistīta ar Smoļenskas aviokatastrofu, nodota prokuroru komandai, kas izmeklē šo lietu. Prokuratūra to apstiprināja.

Gan Bončeks, gan prokuratūras preses pārstāve atteicās atklāt, par kādu informāciju ir runa, norādot, ka tā ir slepena.

Tomēr Bončeks intervijā Polijas Radio atklāja, ka pirms Smoļenskas aviokatastrofas sadarbība starp Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD) un SKW bijusi oficiālas dabas, bet vēlāk noslēgta vienošanās.

Daži Polijas mediji iepriekš ziņoja, ka vienošanās mērķis bijusi sadarbība saistībā ar Polijas karavīru atvilkšanu no NATO operācijām Afganistānā, bet citi – ka tā ļāvusi FDD aģentiem netraucēti apmeklēt Polijas militārās pretizlūkošanas SKW štābu.

Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam, kurš 2010. gadā bija Polijas premjerministrs, trešdien būs jāatbild uz prokuroru jautājumiem par šo vienošanos.

Saskaņā ar Bončeka teikto bijušais aizsardzības ministrs Bogdans Klihs iepriekš sacījis, ka neko nav zinājis par vienošanos FDD un SKW starpā.

"Tas ir ļoti interesants paziņojums, jo saskaņā ar noteikumiem [šādu vienošanos] iespējams noslēgt tikai pēc tam, kad to izvērtējis aizsardzības ministrs," norādīja Bončeks.

"Ja sadarbību akceptēja Tusks, un Klihs par to nezināja, tas liek uzdot jautājumu, kādēļ viņš tika apiets," sacīja Bončeks.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010. gada 10. aprīlī. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), kas nāca pie varas Polijā 2015. gada beigās, no jauna atvērusi aviokatastrofas izmeklēšanu, kurā jau secināts, ka lidmašīna, visticamāk, uzsprāga gaisā.

Komisija, kas vada izmeklēšanu, arī paziņoja, ka Krievijas gaisa satiksmes kontrolieri tīšām maldinājuši poļu pilotus par viņu atrašanās vietu, kad lidmašīna tuvojās skrejceļam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!