Foto: EPA/LETA

Polijas premjerministrs Donalds Tusks ceturtdien pieļāvis iespēju izsludināt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas saistībā ar skandālu par iekšlietu ministra un centrālās bankas vadītāja slepenu vienošanos.

Skandāls aizsākās aizvadītās nedēļas nogalē, kad tika publiskots sarunu ieraksts, kurā dzirdama centrālās bankas vadītāja Mareka Belkas un iekšlietu ministra Bartlomeja Senkeviča saruna, kurā Belka norāda, ka atbalstīs valdības ekonomikas politiku, ja no amata tiks atbrīvots toreizējais finanšu ministrs Jaceks Rostovskis.

Rostovskis pēcāk demisionēja. Viņš Finanšu ministriju vadīja sešus gadus.

Saruna ierakstīta pērn, bet ieraksts tika publiskots aizvadītās nedēļas nogalē.

Polijas prokuratūra otrdien sāka izmeklēšanu par notikušo.

Opozīcijas līderis Jaroslavs Kačiņskis mudinājis valdību atkāpties, un opozīcija iesniegusi priekšlikumu par neuzticības izteikšanu.

Centrālā banka noliedz, ka Belka un Senkevičs būtu noslēguši kādu vienošanos, apgalvojot, ka Belkas izteikumi izrauti no konteksta.

Tusks ceturtdien paziņoja, ka skandāla dēļ no amata neatkāpsies, bet norādīja, ka "pirmstermiņa vēlēšanas var būt vienīgais risinājums, ja uzticības krīze paliks tik dziļa" nākamajās nedēļās.

Premjers arī aicināja žurnālistus palīdzēt "identificēt noziedzniekus, kas atbildīgi par nelegālo sarunas ierakstīšanu".

Tuskam problēmas radījis ne tikai sarunas ieraksts, bet arī varasiestāžu reakcija uz to.

Trešdien prokurori un iekšzemes izlūkdienests veica kratīšanu žurnāla "Wprost" birojos. "Wprost" pirmais publiskoja šo ierakstu savā tīmekļa vietnē.

Žurnāls apgalvoja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki izmantojuši spēku, lai iegūtu galvenā redaktora portatīvo datoru, kad žurnāls atteicies atdot oriģinālo ierakstu.

Kratīšana žurnāla birojos raisījusi jautājumus par preses brīvību Polijā.

Tikmēr vietējie mediji un politiķi pieļauj, ka Belkas un Senkeviča sarunu varētu būt ierakstījis Krievijas specdienests ar mērķi destabilizēt situāciju Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!