Foto: Reuters/Scanpix
Viens no zināmākajiem Polijas politikas analīzes žurnāliem "Wprost" savā jaunākajā izdevumā uz vāka atainojis vairākus Eiropas Savienības (ES) līderus, tostarp salīdzinot Vācijas kancleri Angelu Merkeli ar Ādolfu Hitleru.

Ilustrācijā pārveidota reāla fotogrāfija, kurā bijis redzams Ādolfs Hitlers ar sabiedrotajiem viņa bāzes mītnē. Fotogrāfijā aiz parodēto ES līderu mugurām redzams plīvojam ES karogs.

Hitlera tēlā imitēta Merkele, vēl vizualizācijā attēlots Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs, Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers, Digitālas ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Otingers un EP liberāldemokrātu līderis Gijs Verhofštats.

Uz žurnāla vāka nodrukāts virsraksts: "Šie cilvēki atkal grib kontrolēt Poliju", tādējādi cenšoties radīt salīdzinājumu ar Hitlera Vācijas iebrukumu Polijā.

Visi iepriekš minētie ES līderi asi kritizējuši izmaiņas Polijas likumdošanā, kuras būtiski ierobežo tiesu sistēmu un mediju brīvību. Savukārt žurnālā kritizēti tiek ES līderi, kuri cenšas ietekmēt nacionālas valsts politikas izvēles.

"Žurnāla vāks ir šokējošs, gluži tāpat, kā Polijas tieslietu ministra izteikumi, ka Eiropas Komisijas bažas par mediju likumu Polijā līdzinoties nacistu virsvadībai Otrā pasaules kara laikā," savā "Facebook" profilā sašutumu paudis Verhofštats.

"Mūsu Eiropas Savienība ir vērtību sabiedrība, tā ietver sevī domas un runas brīvību, pilntiesīgu konstitucionālo tiesu, kas palīdz nodrošināt demokrātisku līdzsvara politiku valstī," sacījis politiķis.

Jau vēstīts, ka jaunā konservatīvā Polijas valdība kopš uzvaras parlamenta vēlēšanās oktobrī ir panākusi, ka tiek pieņemti vairāki pretrunīgi vērtēti likumi, kā arī tiek iecelti Konstitucionālās tiesas tiesneši, lai gan iepriekšējās valdības iecelto amata termiņš vēl nebija beidzies.

Polijas jaunais mediju likums noteic, ka Polijas sabiedriskās radio un televīzijas augstākās amatpersonas turpmāk amatā iecels un no tā atcels finanšu ministrs. Līdz šim tas notika Nacionālās raidsabiedrību padomes izsludinātos konkursos.

Savukārt Eiropas Komisija uzsākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Polijas konservatīvā valdība nav pārkāpusi Eiropas Savienības demokrātijas un tiesiskās normas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!