Foto: AP/Scanpix

Somijas ārlietu ministrs Timo Soini, kurš nacionālistisko eiroskeptiķu partiju "Īstie somi" aizveda līdz otrajam augstākajam rezultātam 2015. gadā notikušajās Somijas parlamenta velēšanās, tagad paziņojis, ka vasarā pametīs partiju, raksta "Politico".

"Lēmums nebija viegls, taču esmu pārliecināts, ka tas ir pareizs," Soini rakstīja savā blogā publicētā paziņojumā. Viņš gan cerot turpināt pildīt ārlietu ministra pienākumus līdz termiņa beigām 2019. gada aprīlī, jo uzskata to par lielu pagodinājumu. Tiesa tas būs iespējams, ja viņa reiz izveidotā partija līdz tam laikam paliks valdībā.

Soini radītais populistiskais spēks pārsteidza Eiropu, 2015. gada parlamenta vēlēšanās iegūstot 17,7 procentus balsu. Vēlāk tas tika pārdēvēts par "Somu partiju".

Kampaņā spēcīgi vēršoties pret Eirozonas parādu krīzi, "Īstie somi" šokēja Eiropas politikas vidi, vēlēšanu rezultātā nodrošinot savu vietu valdības koalīcijā. Tagad pret imigrāciju noskaņotās nacionālistu partijas popularitāte no sākotnējiem 17,7 % ir nokritusi zemāk par 10 % atzīmi, ziņo nacionālās raidsabiedrības YLE aptaujas dati, ko skaidro ar partijas nespēju risināt būtiskus jautājumus.

"Politico" norāda, ka Eiropas Savienības amatpersonas nereti izteikušas satraukumu par nacionālistu un populistu partijām, kas strauji gūst popularitāti Eiropā. Šī iemesla dēļ Somijā jau kopš populistu iekļūšanas valdībā tiek vērota ar īpašu interesi, lai izprastu, kādu risku Eiropā var sagādāt šādi politiskie spēki.

Vairāki analītiķi rosina, ka populistus iespējams neitralizēt, liekot tiem justies atbildīgiem sarežģītu lēmumu pieņemšanā un nenovēršamu kompromisu meklēšanā. Savukārt citi brīdina, ka tādas partijas kā "Īstie Somi" draud normalizēt eiroskepticismu un pret imigrāciju vērstu aizspriedumu veidošanos.

Soini bija viens no "Īsto somu" dibinātajiem 1995. gadā, bet partijas līdera pienākums pildījis kopš 1997. gada.

YLE Svētdien ziņoja, ka uz Soini ieņemto partijas līdera krēslu varētu kandidēt Eiropas parlamenta deputāts Jusi Halla-Aho un parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Sampo Terho, tomēr oficiāli pieteikumi vēl nav izskanējuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!