Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien notikušo Mariupoles apšaudīšanu, kurā gājuši bojā vismaz 30 iedzīvotāji, nosaucis par noziegumu pret cilvēci, kurš ir jāizskata Hāgas tribunālā, liecina prezidenta oficiālajā tīmekļa vietnē ievietots paziņojums.

"Prokrievisko teroristu pastrādātā desmitiem civiliedzīvotāju asiņainā slepkavība un gandrīz simta ievainošana Mariupolē nav teroristu uzbrukums. Tas ir noziegums pret cilvēci, kas ir jāiesniedz Hāgas tribunālam," uzskata Porošenko.

Atklājot tēmētu uguni pa Mariupoles dzīvojamajiem rajoniem, kaujinieki turpina teroraktu sēriju, starp kuriem ir civilā autobusa apšaudīšana Volnovahā, cilvēku slepkavība trolejbusā un pieturā Doņeckā, kā arī daudzu citu ciemu un pilsētu apšaudīšana, turpina Ukrainas prezidents.

"Es noliecu galvu par piemiņu tiem, kas mira šodien un iepriekš," raksta Porošenko.

"Tā sauktā teroristu ofensīva ir viņu uzbrukums Donbasa civiliedzīvotājiem. Riskējot ar savām dzīvībām, Ukrainas karavīri aizstāv civiliedzīvotājus un dod cienīgu pretsparu separātistu bastardiem visos aspektos," turpina prezidents.

Ukrainas līderis aicina starptautisko sabiedrību "strikti reaģēt uz teroristu noziegumiem", palielināt visa veida spiedienu pret tiem, kas viņus atbalsta un sponsorē. Par to Porošenko runājis sestdien Rijādā [Porošenko sestdien devies uz Saūda Arābiju, kur tiek pieminēts mirušais Saūda Arābijas karalis Abdulla] un telefonsarunās ar pasaules līderiem.

"Tagad es steidzami dodos atpakaļ uz Ukrainu, lai noturētu Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes sanāksmi un koordinētu darbības pret šo briesmīgo noziegumu," paziņo Porošenko.

"Civilizētajām valstīm ir jāturpina apvienot centieni un jāaptur terorisma draudu izplatīšanās. Tā sauktās DTR un LTR ir jāatzīst par teroristu organizācijām," aicina Ukrainas līderis.

"Ir laiks saukt viņu patronus vārdā. Jebkura palīdzība kaujiniekiem, ieroču, ekipējuma un labi apmācīta cilvēkresursu piegādāšana – vai tā nav visai pasaulei redzama terorisma atbalstīšana?" jautā Porošenko.

Ukrainas iestājas par mieru, bet tā pieņems ienaidnieka izaicinājumus. "Mēs aizstāvēsim savu Dzimteni kā īsti patrioti. Un līdz pilnīgai uzvarai," uzmundrina Porošenko.

"Ar kopīgām pūlēm mēs nosargāsim savu brīvību," nobeidz Ukrainas prezidents.

Vēstīts, ka "Grad" raķešu apšaudē sestdien Mariupolē nogalināti vismaz 30 civiliedzīvotāji, bet vairāk nekā 90 ievainoti. Kijeva notikušajā vaino Maskavas apbruņotos kaujiniekus.

Pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Aleksandrs Zaharčenko sestdien paziņoja, ka ir sākts uzbrukums Mariupolei. Ukrainas Aizsardzības ministrija ziņo, ka prokrieviskie spēki uzbrūk visā frontes līnijas garumā.

Vēstīts, ka pēdējās dienās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!