Foto: AP/Scanpix

Sestdien, diennakti pēc pamiera noslēgšanas, Ukrainas mediji ziņo par asinsizliešanas apturēšanu valsts austrumu daļā. Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien telefona sarunā atzinuši, ka "kopumā paziņotais pamiers Donbasā tiek pildīts", un apsprieduši situācijas stabilizēšanas variantus, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Abu valstu līderi vērsuši uzmanību par nepieciešamību aicināt starptautiskos novērotājus novērot un kontrolēt situāciju, kā arī apsprieduši turpmākās sadarbības iespējas humānās palīdzības nogādāšanā.

Tikmēr paziņojumi no dažādām Ukrainas pilsētām liecina, ka noslēgtais pamiers vismaz uz laiku ir apturējis asinsizliešanu reģionā. Ukrainas Nacionālās Drošības dienesta pārstāvis Andrejs Lisenko paziņojis, ka pēc plkst. 18.00, kad oficiāli sākās pamiers, Ukrainas armijā kritušo nav, un pirmo reizi mēneša laikā separātisti pārstājuši apšaudi Doņeckā.

Nosacīto klusuma periodu sākušas izmantot vairākas pašvaldības, lai atjaunotu bojāto infrastruktūru. Doņeckā un Luhanskā vietējās varasiestādes sākušas elektroenerģijas atjaunošanas darbus, taču reģionā joprojām trūkst piekļuves dzeramajam ūdenim un pārtikai.

"Luhanskā ilgstoši netiek izmaksātas algas, pensijas un sociālie pabalsti. Pārdošanā ir tikai pirmās nepieciešamības preces, taču iedzīvotājiem trūkst naudas. reģionā jau ilgstoši netiek piegādāta pārtika, medikamenti un degviela," teikts Luhanskas pašvaldības paziņojumā.

Aģentūra UNIAN ziņo par Krievijas militāro spēku koncentrēšanos Krimas ziemeļos pie Ukrainas robežas. Pēc aptuvenām aplēsēm, pilsētā atrodas ap 15 000 karavīru.

Jau vēstīts, ka Ukrainas valdība un prokrieviskie separātisti piektdien, 5.septembrī, Minskā parakstījuši vienošanos par pamieru.

"Protokols par uguns pārtraukšanu stājas spēkā pulksten 18 pēc Kijevas laika. Tas sastāv no 14 punktiem, kuros atrunāti pamiera noteikumi, tostarp apmainīšanās ar ķīlniekiem," raidsabiedrībai BBC teicis Porošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!