Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien, kad Krievijas prezidents atklāja tiltu uz okupēto Krimas pussalu, nosodīja Kremļa rīcību, norādot, ka Kerčas tilta celtniecība ir kārtējā liecība par starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Krievija Ukrainai piederošo Krimas pussalu okupēja un anektēja 2014. gada pavasarī. Krievijai nav sauszemes savienojuma ar okupēto pussalu un Maskava drīz vien paziņoja par tilta celtniecību pār Kerčas jūras šaurumam, lai savienotu Krimu ar Krieviju.

"Īpaši cinisks ir fakts, ka atklāšanas notiek Staļina režīma veiktās Krimas tatāru tautas deportāciju gadadienas priekšvakarā," savā "Facebook" lapā ierakstījis Porošenko.

1944. gadā notikusī aptuveni 240 tūkstošu Krimas tatāru deportācija uz Centrālāziju tiek pieminētas 18. maijā.

Prezidents uzsver, ka Ukraina aizstāvēs savas tiesības un Maskavas centieni leģitimēt pussalas okupāciju nemazinās tās pastrādātā starptautisko tiesību nozieguma smagumu.

"Ļaujiet atgādināt, ka ar manu rīkojumu ANO Jūras tiesību konvencijas šķīrējtiesā ir iesniegta prasība par Ukrainas suverēno interešu aizsargāšanu, jo īpaši saistībā ar prettiesisko Kerčas tilta celtniecību," raksta Porošenko.

Ukrainas prezidents atzīmē, ka jaunais tilts Krievijai vēl noderēs.

"Bet tilts okupantiem noteikti vēl noderēs, kad tie steigā pametīs mūsu Krimu," nobeidz Porošenko.

Vēstīts, ka otrdien atklāta tilta pār Kerčas šaurumu automašīnu daļa. Vēl turpinās dzelzceļa tilta celtniecība, ko plānots atklāt 2019. gadā.

Tilta celtniecību ir nosodījušas ASV un Eiropas Savienība (ES). Tilts tika būvēts bez tiesiskās Krimas pussalas īpašnieces Ukrainas piekrišanas.

19 kilometrus garais tilts Krievijai izmaksājis 228 miljardus rubļu (3,1 miljards eiro). To būvē Putina drauga Arkādija Rotenberga kompānija "Stroigazmontaž".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!