Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sestdien, 7. jūnijā, notiek jaunievēlētā Ukrainas prezidenta Petro Porošenko inaugurācija. Viņš ir jau piektais Ukrainas prezidents.

Tradicionāli jaunā valsts galva uzstājās ar runu Augstākajā Radā, kurā dod zvērestu kalpot Ukrainas tautai, bet vēlāk uzrunāja sanākušos Sv.Sofijas laukumā.

Savā runā Porošenko galvenokārt runāja par konfliktu ar Krieviju, norādot, ka Krima ir Ukrainas sastāvdaļa, bet Putina vēlme veicināt Ukrainas federalizāciju nepiepildīsies, jo tā paliks unitārs "spēks".

Šobrīd Kijevā tiek nodrošināti augstākās pakāpes drošības pasākumi, pilsētas ielās redzami lieli policijas un specvienību spēki, lai, ņemot vērā nestabilitāti Austrumukrainā, novērstu bīstamus incidentus.

Uz oficiālo ceremoniju dalību apstiprinājuši prezidenti un valdību vadītāji no aptuveni 20 valstīm. Vēl vairāk valstu līderi jau apsveikuši Porošenko ar uzvaru vēlēšanās un izteikuši atbalstu viņa turpmākajā darbā.

Iepriekš Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka Putins uz inaugurācijas ceremoniju nav ielūgts. Tikmēr viesu rindās redzama gan Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, gan Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, gan Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs.

Jau ziņots, ka Porošenko uzvarēja 25. maijā notikušajās prezidenta vēlēšanās, kurās ieguva 54,7% balsu.

Iepriekš viņš jau izteicies, ka inaugurācija viņam dos iespēju labāk apkarot krīzi valsts austrumos, izsludinot plašu amnestiju tiem, kas noliks ieročus, kā arī veicinot varas decentralizāciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!