Foto: Reuters/Scanpix

Krievija un promaskaviskie kaujinieki faktiski ir atteikušies no septembrī Minskā noslēgtās pamiera vienošanās īstenošanas, uzskata Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

To apstiprina arī nule kā notikusī vērienīgā karavīru un bruņutehnikas ievešana no Krievijas Ukrainas austrumos, telefonsarunā otrdien vēlu vakarā Vācijas kanclerei Angelai Merkelei sacīja prezidents.

"Tā dēvēto Luhanskas un Doņeckas tautas republiku pārstāvji faktiski ir noraidījuši Minskas līgumu ieviešanu, savukārt attiecībā uz līguma īstenošanu no Krievijas puses nav nekāda progresa," Porošenko teikto citē Merkeles kanceleja.

Ukrainas konflikts būs galvenais temats nedēļas nogalē Brisbenā, Austrālijā, gaidāmajā G20 samitā, sacīja Merkele.

Brisbenas foruma dalībnieku vidū ir arī ASV un Krievijas prezidenti Baraks Obama un Vladimirs Putins.

Eiropas Savienība (ES) jau pirmdien lems par jaunu indivīdu iekļaušanu "melnajā sarakstā", kas ir izveidots, sodot Krieviju par tās agresiju Ukrainā, otrdien solīja Merkele, vienlaikus norādot, ka jaunas plašas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju netiks noteiktas.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!