Porošenko paziņo par pamiera pārtraukšanu Donbasā  (91)

Delfi

Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis par pamiera pārtraukšanu Donbasā, atsaucoties uz prezidenta Preses dienesta paziņojumu 1.jūlijā vēsta Ukrainas mediji.

Šāds lēmums pieņemts pēc Ukrainas Nacionālas drošības un aizsardzības padomes sēdes, kas notika pirmdien, 30.jūnijā. 

Kā vēsta aģentūra UNN, Porošenko savā paziņojumā tautai atzīmējis, ka pie jautājuma par pamieru atgriezīsies ar nosacījumu, ja separātisti atbrīvos ķīlniekus, tiks apturētas ieroču piegādes uz šo reģionu un uz robežas ar Krieviju veiksmīgi tiks īstenota novērotāju misija.

„Visi, kas nostājušies uz bruņotas pretošanās ceļa likumīgajai varai, taču atzinuši, ka pieļāvuši kļūdu un vēlas to labot, es kā prezidents garantēju to, ka viņi netiks saukti pie kriminālatbildības. Noteikums ir viens - labprātīgi nolikt ieročus," prezidenta paziņojumu citē UNN.

„Mūs miera plāns kā stratēģija Ukrainai un Donbasam paliek spēkā. Un atbruņošanās, Un decentralizācija. Un brīva krievu valodas lietošana. Un zaudēto māju atjaunošana uz valsts rēķina. Un ar Eiropas Savienību (ES) kopēja jaunu darba vietu izveidošanas programma. Un pat pie uguns pārtraukšanas režīma mēs esam gatavi atgriezties jebkurā brīdī," teikts Porošenko paziņojumā.

Prezidents arī nosaucis virkni nosacījumu, pie kādiem tas varētu notikt.

„Kad redzēsim, ka visas puses īsteno miera plānā ietvertos punktus. Ka kaujinieki atbrīvo ķīlniekus. Un ka arī otrā Austrumu robežas pusē iedegusies sarkanā gaisma diversantiem un ieroču piegādātājiem un notiek režīma ievērošana uz robežas," atzīmējis Porošenko. 

„Mēs atbrīvosim savu zemi," vēršoties pie tautas teicis Porošenko. Pēc viņa vārdiem, armija, Nacionālā gvarde un drošības dienests ir saņēmuši attiecīgas pavēles.

Prezidents apliecinājis, ka separātisti neatļausies uzbrukt mierīgajiem iedzīvotājiem. „Vēršos pie katra Doņeckas un Luhanskas apgabala iedzīvotāja ar lūgumu ar izpratni attiekties pret manu lēmumu. Lūdzu kļūt par maniem sabiedrotajiem ceļā uz drošības atjaunošanu Donbasā," atzīmējis prezidents. 

„Ceļš uz mieru ir izrādījies sarežģītāks, nekā būtu vēlams. Negribu izskaistināt realitāti. Nebūs viegli un vienkārši. Mums, kā nekad agrāk, nepieciešams būt vienotiem Ukrainas aizsardzībā. Tas prasa pašaizliedzību un disciplīnu ne tikai priekšējās līnijās, bet arī aizmugurē. Taču nav bijis vēl neviena kara, kam nesekotu miers. Tā notiks arī tagad. Slava Ukrainai!" savu uzrunu noslēdzis prezidents. 

Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome (NDAP) nolēmusi atsākt pretterorisma operāciju un izsludināt karastāvokli Donbasā, pirmdienas vakarā savā "Facebook" lapā vēstīja deputāts Oļegs Ļaško.

Kā vēsta aģentūra UNN, deputāts informējis, ka notikusi NDAP sēde un lēmums ticis pieņemts - Donbasā izsludināts karastāvoklis. „Tagad no vārdiem pie darbiem. Separātisti jādzen aiz Možaiskas šosejas 101.kilometra. Galvenais, neapstāties un neimitēt cīņu," norādījis deputāts.

Savā paziņojumā Ukrainas prezidents norādījis uz pamiera pārtraukšanu, taču kara stāvokli nav izsludinājis. 


Mediji vēsta, ka pirmdienas vakarā Otrā pasaules kara laika tanks, kas iepriekš noņemts no postamenta Konstantinovkas pilsētā, devies uzbrukumā kontrolpostenim Uļjanovskas ciematā pie Slovjanskas un šajā uzbrukumā ir bojāgājušie un ievainotie.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka otrdien, 1.jūlijā, uzstāsies ar ziņojumu par nacionālo interešu aizsardzību un starptautisko attiecību stiprināšanu. 

Jau vēstīts, ka Pirmdienas vakarā plkst.22 beidzies Kijevas vienpusēji izsludinātās ugunspārtraukšanas termiņš, taču uzreiz pēc tam nekādi oficiāli paziņojumi par tā pagarināšanu vai citiem soļiem no Ukrainas varasiestāžu puses neizskanēja. 

Iepriekš Kijevas vienpusēji izsludinātās ugunspārtraukšanas termiņš beidzās piektdien plkst.22, taču tas tika pagarināts līdz pirmdienas plkst.22.

Pirmdien Krievijas un Ukrainas prezidenti telefoniski vienojušies strādāt pie pamiera pagarināšanas starp Kijevu un promaskaviskajiem kaujiniekiem.

Pirmdien Krievijas, Vācijas, Francijas un Ukrainas līderi telefonkonferencē vienojās, ka nepieciešams tuvākajā laikā rīkot jaunas sarunas, lai noregulētu situāciju Ukrainas Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!