Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko telefonsarunā ar jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu ir uzsvēris gatavību sadarboties ar viņu, otrdien paziņoja Ukrainas misija Eiropas Savienībā (ES).

Porošenko apsveica Trampu ar uzvaru prezidenta vēlēšanās un uzsvēra Ukrainas gatavību sadarboties ar Trampa administrāciju un tālāk stiprināt Ukrainas un ASV stratēģisko partnerību, teikts misijas paziņojumā.

Porošenko arī uzsvēra Vašingtonas atbalsta nepieciešamību Ukrainai, kas pretojas Krievijas agresijai un īsteno svarīgas reformas.

Porošenko un Tramps arī vienojās uzturēt kontaktus un sarīkot divpusēju tikšanos, un Porošenko uzaicināja Trampu apmeklēt Ukrainu viņam ērtā laikā.

Misijas paziņojumā nebija teikts, kad šī telefonsaruna notikusi.

Ukrainas prorietumnieciskā vadība vairākus gadus ir saņēmusi palīdzību no ASV savā cīņā pret prokrieviskajiem separātistiem valsts austrumos. Ukraina arī ir pret Krievijas 2014.gadā īstenoto Krimas pussalas aneksiju, ko rietumvalstis ir kritizējušas kā starptautisko tiesību pārkāpumu. ASV un ES ir noteikušas sankcijas pret Krieviju par tās rīcību Ukrainā.

Jau ziņots, ka Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien telefonsarunā vienojās par nepieciešamību normalizēt Krievijas un ASV attiecības.

Putins arī bija viens no pirmajiem ārvalstu līderiem, kas apsveica Trampu ar viņa uzvaru pār demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!