Foto: AFP/Scanpix
Spānijā un Portugālē tūkstošiem ugunsdzēsēju cīnās ar savvaļas ugunsgrēkiem, kas apdraud vietējos iedzīvotājus un tūristus.

Portugālē 50 savvaļas ugunsgrēku dzēšanā trešdienas rītā bija iesaistīti vairāk nekā 2000 ugunsdzēsēju, un liesmu dzēšanā iesaistītas arī lidmašīnas. Otrdien liesmas 100 ugunsgrēku vietās dzēsa 3800 ugunsdzēsēju, pavēstīja Portugāles civilās aizsardzības aģentūra.

Aģentūras pārstāvis pavēstīja, ka vairums ugunsgrēku tiek kontrolēti, lai arī tie vēl nav nodzēsti.

Gaisa temperatūra Portugālē ir sasniegusi 40 grādus pēc Celsija, bet valsts meteoroloģiskais dienests prognozē, ka trešdien paliks par četriem līdz astoņiem grādiem vēsāks.

Apmēram 300 ugunsdzēsēju cīnījās ar liesmām netālu no Botikašas pilsētas Portugāles ziemeļos. Varasiestādēm no vietējā ciema nācies evakuēt bērnus un gados vecos cilvēkus.

Pāri robežai esošajā Galīcijas reģionā, Spānijas ziemeļrietumos, lielais karstums veicinājis piecu savvaļas ugunsgrēku izraisīšanos.

Spānijas austrumu piekrastē savukārt ugunsdzēsēji spējuši stabilizēt savvaļas ugunsgrēku, kas kopš svētdienas plosījās pie Benidormas pilsētas kūrorta, kas lika evakuēt 1400 cilvēkus. Varasiestādes uzskata, ka liesmas varētu būt izraisītas tīši.

Vēl vienu ugunsgrēku izdevies kontrolēt Menorkas salā, kur, pēc vietējo varasiestāžu teiktā, liesmas varētu būt radušās, bērniem spēlējoties ar pirotehniku.

Varasiestādes uzskata, ka lielāko daļu ugunsgrēku Spānijā šogad izraisījuši ļaunprātīgi dedzinātāji.

Arī Spānijā pēdējo dienu laikā piedzīvota rekordaugsta temperatūra, vietām pat 40 grādi pēc Celsija.

Spānijas Lauksaimniecības ministrijas dati liecina, ka no janvāra līdz augustam savvaļas ugunsgrēki izpostījuši 39 700 hektārus plašu teritoriju, bet kopš 2006.gada vidēji vienā gadā tikuši izpostīti 78 743 hektāri.

Savvaļas ugunsgrēki šogad izpostījuši vairāk nekā 107 000 hektāru teritoriju Portugāles kontinentālajā daļā un 5400 hektārus Madeiras salā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!