Foto: Reuters/Scanpix

12 cilvēki, kuri bija iesprostoti liesmu ielenktā Portugāles ciemā, izdzīvojuši paslēpjoties un vairāk nekā sešas stundas pavadot ūdens cisternā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nāvējošais ugunsgrēks, kas Portugāles centrālajā daļā sākas sestdien, ir laupījis 62 cilvēku dzīvības. Daudzi gājuši bojā savās automašīnās, cenšoties izbēgt no liesmām. Policija norāda, ka ugunsgrēkus varētu būt izraisījuši zibens spērieni – sestdien, gaisa temperatūrai vietām pārsniedzot 40 Celsija grādus, valsti piemeklēja zibeņošana bez lietus. Lai gan pirmdien ir nedaudz lijis, vairāki ugunsgrēki centrālajos reģionos joprojām turpina plosīties.

Pie uguns smagi skartās IC8 šosejas esošā Nodeiriņo ciemata iedzīvotāja Marija Silva kļuvusi par vietējo varoni, jo izmantojusi savas mājas ūdens rezervuāru cilvēku glābšanai. Viņa stāsta, ka ideja par glābšanos cisternā radusies, mēģinot glābt 95 gadus veco māti, kas pati nespēj pārvietoties.

"Atstāj mani nomirt uz grīdas," Silva atstāsta slimās mātes teikto. Taču ar dēla palīdzību kundzi izdevies pārvietot uz ūdens rezervuāru. Tepat līdzās citiem paglābies arī Silvas 81 gadu vecais tēvs.

"Tas bija kā šausmu filmā," raksturo sieviete, stāstot, ka spēcīgais vējš rāva nost māju jumtus.

Kāds cits postošajā ugunsnelaimē izdzīvojušais stāsta, ka ar automašīnu bijis iesprostots kādā ciemā pie IC8 šosejas un kopā ar citiem braucis policista norādītā virzienā. Braucot pa kalnu ceļu, bijis redzams, kā liesmas pārvietojas no vienas ielejas puses uz otru. Pret automašīnu situšies spēcīgā vēja nestie koku zari un salonā bijis jūtams uguns karstums.

"Beidzot mēs sasniedzām mazu ciematu pie uguns ieskauta krustojuma. Vietējie un mēs raudājām karstuma un uguns ātruma nomākti. Bija tumšs, tik tumšs starp liesmām," stāsta izdzīvojušais Garets Roberts.

Savukārt Marija de Fatima Nunesa kopā ar vīru brauca pa šoseju, kad viņu automašīnu pārņēma liesmas. "Mans vīrs apdedzināja roku. Arī es apdegu – krūšu rajonā," viņa pastāstīja vietējam medijam "SIC Noticias".

"Uguns bija priežu galotnēs un tās krita uz automašīnām. Liesmas nāca no visām pusēm. Automašīnas triecās cita citā, cenšoties paglābties," viņa atceras. Priekšā braucošajā automašīnā braucošais pāris gāja bojā, viņa norāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!