Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas aizsardzības spēki ir gatavi un tiem ir rīcības plāns iespējamās Krievijas agresijas gadījumā, paziņojis Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns, komentējot valsts piedalīšanos militārajās mācībās "Arctic Challenge Exercise", vēsta Zviedrijas Radio.

"Aizsardzībai vienmēr ir rīcības plāns un iespējamais risinājums Krievijas provokācijas gaisā gadījumam. Viss ir atkarīgs no situācijas. Šie ir manevri un mēs vadāmies pēc tā, ka mūsu aizsardzība ir gatava un tai ir rīcības plāns iespējamas Krievijas agresijas gadījumā," pavēstīja Lēvens.

Pēc viņa teiktā, Zviedrijai ir jāaudzē militārais spēks, bet piedalīšanās līdzīgās mācībās ļauj uzlabot aizsardzības spēku gatavību atvairīt iespējamu agresiju.

Kā ziņots, Eiropas ziemeļos pirmdien sākās NATO gaisa spēku mācības "The Arctic Challenge Exercise 2015" (ACE 2015), kurās iesaistītas vairāk nekā 4000 militārpersonu un 100 lidmašīnas.

Mācībās piedalās sešas NATO dalībvalstis ar Norvēģiju priekšgalā, kā arī Somija, Zviedrija un Šveice.

Manevri notiks Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas gaisa telpās un bāzēs, vienlaikus paceļot gaisā līdz pat 90 lidmašīnām.

Mācībās tiks izmantoti iznīcinātāji "F-16", "F-18", "Mirage 2000", "Eurofighter Typhoon" un "JAS Gripen", kā arī degvielas uzpildes lidmašīnas un izlūkošanas lidmašīnas AWACS.

Mācības ilgs līdz 4.jūnijam, un tajās piedalās arī Lielbritānija, Vācija, Francija, Nīderlande un ASV.

To mērķis ir apmācīt militārās vienības organizēt un īstenot sarežģītas gaisa operācijas ciešā sadarbībā ar NATO partneriem, norādīja par mācībām atbildīgais norvēģu brigādes ģenerālis Jāns Ūve Rigs.

Mācībās tiek izspēlēta ANO akceptēta operācija, līdzīga lidojuma aizlieguma zonas nodrošināšanas operācijai Lībijā 2011.gadā, atklāja kāda zviedru militārpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!