Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Kodolpētījumu centru (CERN) turpmāk vadīs itāliete Fabiola Džianoti, lēmusi CERN direktoru padome, ziņo aģentūra "Reuters".

Lēmums par Džianoti iecelšanu amatā ir jāapstiprina līdz šā gada beigām. Ja tas notiks, no 2016.gada 1.janvāra viņa varēs stāties pie pienākumu pildīšanas. Jāpiebilst, ka Džianoti tādā gadījumā kļūs par pirmo sievieti, kas vada lielāko fizikas laboratoriju pasaulē, kuras pārziņā ir arī lielais hadronu paātrinātājs.

Zinātņu doktore un atzīta pianiste Džianoti CERN vadītāja amatā nomainīs Rolfu Hoijeru, kurš organizāciju vadīja kopš 2009. gada. Tai pašā gadā Džianoti kļuva par vienas no hadronu paātrinātāja programmas - "ATLAS" - vadītāju. Tajā piedalījās vairāk kā 2000 zinātnieku un inženieru no 165 laboratorijām un universitātēm no 35 pasaules valstīm. Eksperimenta uzdevums bija meklēt supersmagās elementārdaļiņas kā Higsa bozonu un Standarta Modeļa daļiņu supersimetriskos partnerus.

CERN itāļu zinātniece strādā kopš 1987.gada. 2012.gada "Times" veidotajā "Gada cilvēka" reitingā Džianoti ieņēma piekto vietu, bet 2013.gadā viņa tika iekļauta "Forbes" 100 ietekmīgāko pasaules sieviešu topā.

CERN, kas atrodas Šveicē, ir pasaulē lielākā fizikas laboratorija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!