Foto: AP/Scanpix

Šā gada Saharova balvu saņem "Daesh" genocīdu izdzīvojušās jezīdu aktīvistes Nadia Murada Base Taha un Lamija Adži Bašara, portālu "Delfi" informē Eiropas Parlamenta Liberāļu un demokrātu apvienība. Balvas saņēmējus ceturtdien paziņoja EP Priekšsēdētāju konference.

EP Saharova balvu piešķir katru gadu, lai godinātu īpaši nozīmīgus cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Nadia Murada Base Taha un Lamija Adži Bašara ir jezīdu kopienas pārstāves un to sieviešu aizstāves, kas cietušas no "Daesh" seksuālās vardarbības. Viņas ir starp tūkstošiem meiteņu un sieviešu, kuras tika seksuāli izmantotas un turētas verdzībā.

Nadia Murada arī vērš uzmanību uz jezīdu genocīdu. Balvai viņas izvirzīja EP sociālistu un demokrātu politiskā grupa, kā arī liberāļu un demokrātu apvienība.

Saharova balvas pasniegšanas ceremonija notiks Strasbūrā, Francijā, 14. decembrī.

Balvai šogad bija nominēti arī žurnālists Džans Djundars kopā ar citiem domas un vārda brīvības aizstāvjiem Turcijā un Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs.

Pērn balvu saņēma Saūda Arābijas blogeris Raifs Badavi ir, kuru 2012. gadā apcietināja un notiesāja par islāma vērtību zaimošanu emuārā, piespriežot viņam 10 gadus ieslodzījumā, 1000 sitienus ar pletni un 226 000 eiro lielu naudas sodu. Strasbūrā piešķirto Saharova balvu viņa vārdā saņēma aktīvista sieva Ensafa Haidara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!