Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas austrumu pilsētā Drēzdenē pirmdien desmitiem tūkstoši cilvēku piedalījās organizācijas PEGIDA (Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju) rīkotā mītiņā un tās pretinieku pretdemonstrācijā, un īsā sadursmē starp abām pusēm tika nopietni ievainots viens PEGIDA atbalstītājs.

PEGIDA atbalstītājam uzbruka nenoskaidrotas personas, viņu nopietni ievainojot, paziņoja policija.

PEGIDA atbalstītāji sapulcējās kustības dzimtās pilsētas Drēzdenes centrā, skandējot "pretošanās, pretošanās!" un nesot plakātus ar tādiem attēliem kā sievietes burkā ar lielu krustu pāri un tādiem saukļiem kā "Merkele, ej prom: tu sniedzi Jūdas skūpstu".

"Šis ir bijis PEGIDA gads, demonstrāciju gads. Mēs esam šeit. PEGIDA strādā," sacīja kustības līdzdibinātājs Lucs Bahmans, kura teikto demonstranti sveica ar gavilēm.

"Politiķi mūs apvaino, viņi mūs sagroza. Mums ir draudēts ar slepkavību, tomēr mēs aizvien esam šeit. Mēs paliksim, lai uzvarētu, un mēs uzvarēsim," sacīja Bahmans.

Viņš apgalvoja, ka PEGIDA pirmās gadskārtas demonstrācijā piedalījušies 39 tūkstoši tās atbalstītāju. Laikraksts "Saechsische Zeitung" gan ziņoja par 20 tūkstošiem dalībnieku, un universitātes grupa "Durchgezaehlt", kas specializējas mītiņu novērtēšanā, pavēstīja, ka PEGIDA mītiņā piedalījušies 19 tūkstoši cilvēku.

PEGIDA pērn oktobrī sāka rīkot mītiņus Vācijas austrumu pilsētā Drēzdenē. Sākumā tajos piedalījās daži simti cilvēku, bet 12. janvārī PEGIDA gājienā Drēzdenē piedalījās rekordskaits dalībnieku - 25 tūkstoši - pēc iepriekšējā nedēļā notikušajiem islāmistu teroraktiem Parīzē, kuros tika nogalināti 17 cilvēki. Tomēr tajā pašā dienā Vācijā demonstrācijās pret PEGIDA izgāja 100 tūkstoši cilvēku.

Bahmans 21. janvārī atkāpās no PEGIDA vadītāja amata pēc tam, kad mediji pievērsa uzmanību viņa nicinošiem izteikumiem par bēgļiem un fotogrāfijai, kur viņš pozējis ar Ādolfa Hitlera ūsiņām un frizūru. Pēc Bahmana un arī dažu citu PEGIDA līderu demisijas tās piekritēju skaits demonstrācijās saruka.

Kustība ir piedzīvojusi atjaunotni pēdējās nedēļās, kad Vācija saskaras ar milzīgu patvēruma meklētāju pieplūdumu.

Nelieli PEGIDA atzari ir izveidojušies arī citās Vācijas pilsētās un citās Eiropas valstīs, tostarp Austrijā, Čehijā, Dānijā, Norvēģijā, Spānijā, Šveicē un Zviedrijā.

PEGIDA mītiņā skaidri izpaudās neapmierinātība ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles atvērto durvju politiku bēgļu jautājumā. Daļa demonstrantu atklāti simpatizēja Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam, kura valdība ar dzeloņstiepļu žogu celšanu uz robežas cenšas bloķēt nelegālo migrantu ieplūšanu valstī.

"Orbān, jā! Ungārija parāda, kā tas darbojas," bija rakstīts uz viena demonstranta turēta plakāta, un pūlī bija redzams arī Ungārijas karogs.

Pirmdien Drēzdenē notika arī PEGIDA pretinieku rīkota pretdemonstrācija, kurā saskaņā ar "Durchgezaehlt" aplēsēm piedalījušies 14 tūkstoši cilvēku.

Pretdemonstrācijas organizētāji bija aicinājuši aktīvistus doties gājienā uz pilsētas centru, lai izjauktu PEGIDA "dzimšanas dienas ballīti".

Pirms PEGIDA mītiņa Merkele vēlreiz aicināja pilsoņus novērsties no "tiem, kam sirdīs ir naids".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!