Pirmdien aptuveni 200 Krievijas pilsētās, tostarp Maskavā un Sanktpēterburgā notiek pretkorupcijas protesti, uz kuriem ļaudis aicināja opozicionārs Aleksejs Navaļnijs. Policija aizturējusi simtiem cilvēku.

Maskavas mērijas informācija liecina, ka Krievijas galvaspilsētā protestos piedalījušies ap 5000 cilvēku. "Galvenais, ka situācija tiek kontrolēta un provokatoriem neizdevās radīt precedentu. Līdz ar to viņi visiem sabojāja brīvdienu. Šī par visiem 100% bija provokācija, kuru īstenoja nelīdzsvaroti cilvēki, kas atsakās atbildēt par saviem vārdiem un darbiem," paziņoja Maskavas policijas priekšnieks Vladimirs Čerņikovs. Savukārt protestos Sanktpēterburgā piedalījušies ap 3500 cilvēku, liecina Krievijas Iekšlietu ministrijas informācija.

Protestētāju aizturēšanu nosodījusi nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International", norādot, ka tādējādi pārkāptas fundamentālas cilvēktiesības. "Krievijas varasiestāžu žņaugs pār izpausmes brīvībām kļūst arvien stingrāks. Miermīlīgi protesti ietilpst fundamentālajās cilvēktiesībās, tie nav privilēģija. Mēs aicinām tūdaļ atbrīvot visus protestētājus, kuri šodien tika aizturēti," pausts organizācijas paziņojumā.

"ASV nosoda simtiem miermīlīgu protestētāju aizturēšanu Krievijā 12. jūnijā," pirmdien paziņoja Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers.

Korupcijas atmaskotājs un Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs aizturēts jau pirms akcijas sākuma savas mājas kāpņutelpā, Par to Navaļnija tvitera kontā paziņoja viņa sieva Jūlija. "Alekseju aizturēja mājas kāpņutelpā. Viņš lūdza nodot, ka plāni nemainās: Tveras iela," teikts sociālā tīkla paziņojumā.

Navaļnijs aizturēts par diviem administratīvajiem pārkāpumiem, atsaucoties uz policiju, ziņo aģentūra "Interfax": par atkārtotu mītiņu organizēšanas noteikumu pārkāpšanu un policijas darbinieku likumīgo prasību nepildīšanu.

Savukārt Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda telpās Maskavā atslēgta elektrība, paziņoja opozicionāra preses sekretāre Kira Jarmiša.

Mītiņa sākums Maskavā bija paredzēts pulksten 14.00. Jau aptuveni pusstundu pirms paredzētā pasākuma sākuma portāls "Fontanka" ziņoja par pirmajiem aizturētajiem. Sanktpēterburgā policija aizturējusi kopumā ap 500 cilvēku, bet Maskavā ap 800, ziņo aktīvistu grupa "OVD-Info". Tāpat cilvēki aizturēti Tālo Austrumu pilsētās, kur protesti sākās agrāk savā laika joslā.

Starp aizturētajiem ir arī opozīcijas aktīvists Iļja Jašins.

Kā liecina fotoaģentūru attēli, varasiestādes Tveras ielu norobežojušas ar kravas automašīnām.

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan protesta akcijas, kas sakrīt ar Krievijas dienu, varasiestādes pārsvarā ir atļāvušas, neviens uzņēmums varasiestāžu spiediena dēļ nav piekritis nodrošināt pasākumam skatuvi un apskaņošanu, svētdien vakarā paziņoja Navaļnijs.

Tāpēc opozicionārs aicināja atbalstītājus doties nevis uz Saharova prospektu, kur Maskavas mērija atļāva rīkot pasākumu, bet gan doties pastaigā uz Tveras ielu.

Navaļnijs, kurš iemantojis popularitāti ar amatpersonu korupcijas atmaskošanu un pieteicis savu kandidatūru cīņai par prezidenta krēslu 2018. gada vēlēšanās, jau spēja iedzīvotājus mobilizēt uz gadiem nepieredzēti plašiem protestiem Krievijas pilsētās 26. martā.

Pēc 26. marta protestiem, kuriem daudzās Krievijas vietās varasiestādes nedeva atļauju, tika aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku, tostarp pats Navaļnijs. Toreiz opozicionāru aizturēja dažas minūtes pēc mītiņa sākuma. Pēc 15 arestā pavadītām diennaktīm opozicionārs paziņoja, ka aicina tautu uz jauniem protestiem 12. jūnijā – Krievijas dienā -, lai turpinātu valdībai pieprasīt atbildes par Medvedeva korupciju.

Protesti sekoja vienam no vērienīgākajiem Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda pētījumiem, kurā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs tiek apsūdzēts plašā korupcijā. Turklāt ne varasiestādes, ne pats Medvedevs tā arī nesniedza pamatotas atbildes par filmā pausto informāciju.

⚡️ Задержание за плакаты на Сахарова. #12июня #ТребуемОтветов pic.twitter.com/cIGp63Pg2e
— Протестная Москва (@nedimon_msk) June 12, 2017

1ое задержание в нач.Тверской у Манежной. Он забрался на барьер из мешков "1941-45" с плакатом "PUTIN LIES" и был повязан реконструкторами. pic.twitter.com/y70q9CVO4b
— Andrey Borodulin (@_Borodulin) June 12, 2017

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!