Foto: AFP/Scanpix

Pirmā Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) melnādainā prezidenta Nelsona Mandelas veselības stāvoklis aizvadītājā naktī ir uzlabojies – tas ir kritisks, bet stabils, par pašreizējā prezidenta Džeikoba Zumas paziņojumu vēsta ārvalstu mediji.

"Šodien viņš jūtas daudz labāk nekā pagājušajā vakarā, kad es viņu apmeklēju," pēc sarunas ar mediķu komandu, paziņoja Zuma.

Mandelas meita Makazive ceturtdien atklāja, ka bijušais prezidents "vēl ir te" un reaģē uz pieskārieniem, ziņo raidsabiedrība BBC.

94. gadus vecais Mandela kopš 8. jūnija atrodas slimnīcā Pretorijā, kur nonācis plaušu infekcijas dēļ. Svētdien sirmgalvja veselības stāvoklis strauji pasliktinājās un tika vērtēts kā kritisks.

Mandela trauslās veselības dēļ Zuma atcēla ceturtdien plānoto vizīti uz Mozambiku. 

Pie slimnīcas Pretorijā pulcējas ļaužu pūļi, izsakot atbalstu tautā mīlētajam cīnītājam pret aparteīdu. Par godu katram Mandelas dzīves gadam gaisā tika palaisti 94 baloni.

Korespondenti vēsta, ka šo nedēļu laikā, kamēr Mandela ir slimnīcā, DĀR iedzīvotāji ir samierinājušies ar bijušā līdera nāves iespējamību.

"Mums nav patīkami redzēt, ka Mandela cieš tik daudz sāpju, viņam dzīvē ir bijuši grūti laiki un viņš ir gājis cauri daudzām cīņām. Es domāju, ka šai cīņai būtu jābeidzas ātrāk," aģentūrai "Reuters" stāsta Kulile Mlondleni.

"Mēs visi jutīsimies slikti, kad viņš aizies, bet tai pat laikā mēs svinēsim viņa dzīvi. Viņš ir izdarījis tik daudz lielu lietu savas zemes labā," aģentūrai pastāstīja 25 gadus vecais Džons Ndlovu.

Pēdējo mēnešu laikā Mandela slimnīcā nogādāts jau vairākas reizes. Aprīlī ārsti sirmgalvim diagnosticēja plaušu karsoni un izvadīja šķidrumu no pacienta krūtīm.

Aparteīda režīma laikā Mandela 27 gadus pavadīja cietumā, kur sagandēja veselību un saslima ar tuberkulozi. Pēc iznākšanas no ieslodzījuma Mandela 1994. gadā kļuva par DĀR pirmo melnādaino prezidentu un amatā pavadīja līdz 1999. gadam.

2004. gadā Mandela paziņoja par aiziešanu no publiskās dzīves un reti parādījās sabiedrībā. Mājā Jonannesburgā par eksprezidenta veselību rūpējās mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!