Foto: AP/Scanpix

Moldovas premjerministrs Pāvels Filips asi reaģējis uz valsts prezidenta Igora Dodona (attēlā kopā ar Putinu) rosinājumu atcelt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Paziņojumā aģentūrai AP Filips trešdien uzsvēra, ka Moldovas konstitūcija nedod pilnvaras prezidentam to "paziņot vai pieņemt šādus lēmumus", saucot Dodona teikto par "tīru politisku retoriku".

Premjerministrs norādīja, ka viņa proeiropeiskā valdība "nepieņems nekādu iejaukšanos" jautājumos, kas neietilpst prezidenta pilnvarās.

"Tieši pretēji, mēs paātrināsim uzņemto saistību ieviešanu," apliecināts Filipa paziņojumā. "Asociācijas līgums ietilpst mūsu galvenajā programmā. Tas ir viens no mūsu valsts stratēģiskajiem pīlāriem (..) un mēs veiksim reformas un palielināsim pilsoņu labklājību," uzsvēra Moldovas premjerministrs.

Viņš kritizēja Dodonu, kurš sarunās Maskavā paziņoja, ka Moldova vēlas iegūt novērotāja statusu Maskavas vadītajā Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā.

Filips uzsvēra, ka prezidentam nav pilnvaru iesaistīties šī jautājuma lemšanā.

Premjerministrs arī uzsvēra, ka jautājums par attiecību uzlabošanu ar Krieviju tiks lemts "divpusējā līmenī".

Runājot Maskavā pēc sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Dodons otrdien pauda cerību, ka asociācijas līgums tiks atcelts, ja viņa partija parlamentā iegūs vairākumu.

Foto: AP/Scanpix

Dodons arī norādīja, ka centīsies "pilnībā atjaunot" ekonomisko sadarbību ar Krieviju, jo vienošanās ar ES nav nesusi cerēto tirdzniecības pieaugumu.

"Šī vienošanās Moldovai nav nesusi nekādus pozitīvus aspektus. Mēs pazaudējām Krievijas tirgu, bet arī mūsu eksportā uz ES bija kritums," sacīja Dodons.

"Es neizslēdzu, ka pēc nākamajām parlamenta vēlēšanām tā būs parlamentārā vairākuma nostāja, un es šo pozīciju atbalstīšu," viņš norādīja.

Dodons pauda cerību, ka Sociālistu partija, kuru viņš vadījis, "izcīnīs parlamentāro vairākumu, un šī valdība tiks atcelta".

Moldovā parlamenta vēlēšanas ir paredzētas 2018. gada beigās, tomēr Dodons pieļāva, ka tās varētu tikt sarīkotas jau šogad.

Viņš arī skaidri apliecināja, ka centīsies panākt dokumentu sagatavošanu, lai Moldova varētu iestāties Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā.

Maskavas apmeklējums bija Dodona pirmā ārvalstu vizīte pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās pērnā gada novembrī. Viņš ir solījis atjaunot politiskās un tirdzniecības attiecības ar Maskavu.

Pēc tam, kad Moldova parakstīja asociācijas līgumu ar ES, Maskava noteica embargo tās vīnam un dārzeņiem. Pērn vairāk nekā puse Moldovas eksporta gāja uz ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!