Foto: RIA Novosti/Scanpix

Prokremliskā teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" līderis Aleksandrs Zaharčenko svētdien paziņojis, ka jaunās Ukrainas, Krievijas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sarunās, kas varētu notikt pēc 7-8 dienām, kaujinieki plāno censties panākt Donbasa neatkarību.

Par šādu nodomu viņš informējis radiostaciju "Kommersant FM".

EDSO savā interneta vietnē publiskojusi Ukrainas valdības un prokremlisko kaujinieku pārstāvju piektdien Minskā parakstītā pamiera protokola svarīgākos punktus, kas līdz šim atklātībā nebija zināmi. Cita starpā dokuments paredz pirmstermiņa vietējās varas vēlēšanas Doņeckā un Luhanskā.

Līdztekus tūlītējai uguns pārtraukšanai, ko dokumentā apņemas uzraudzīt EDSO, tajā paredzēta arī "varas decentralizācija" Ukrainā, cita starpā pieņemot likumu par pagaidu vietējās pašpārvaldes kārtību atsevišķos Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonos jeb "likumu par īpašo statusu".

Protokolā norādīts, ka EDSO aktīvi uzraudzīs Krievijas un Ukrainas robežu, gar kuru jāizveido drošības zona.

Tajā teikts, ka pusēm nekavējoties jāatbrīvo visi ķīlnieki un nelikumīgi aizturētās personas.

Vienlaikus paredzēts, ka jāpieņem likums, kas liegs vajāt un sodīt personas saistībā ar konkrētiem notikumiem Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Dokuments paredz turpināt "ietverošu nacionālo dialogu" un veikt pasākumus humānās situācijas uzlabošanai Donbasā.

Tas nosaka, ka Doņeckas un Luhanskas apgabalos jāsarīko pirmstermiņa vietējās varas vēlēšanas un jāizved no Ukrainas teritorijas nelegālie bruņotie grupējumi, militārā tehnika un visi kaujinieki un algotņi.

Protokols paredz pieņemt Donbasa ekonomiskās atveseļošanas programmu.

Vienlaikus tajā ietvertas personiskās drošības garantijas konsultāciju dalībniekiem.

Protokolu parakstījuši EDSO īpašā pārstāve Heidi Taljavīni, bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma, Krievijas vēstnieks Ukrainā Mihails Zurabovs, kā arī divu Austrumukrainas teroristu grupējumu - tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas tautas republiku - delegāti Aleksandrs Zaharčenko un Igors Plotņickis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!