Foto: Reuters/Scanpix

Prokrieviskie kaujinieki Ukrainas austrumos pēdējo trīs dienu laikā 44 reizes pārkāpuši Ukrainas prezidenta ierosināto uguns pārtraukšanu, atsaucoties uz pretterorisma operācijas vadības centra pārstāvi Vladislavu Selezņevu, vēsta aģentūra UNIAN.

Ukrainas spēki ir uzstādījuši aprīkojumu, lai fiksētu kaujinieku "destabilizējošo rīcību" un tiešsaistes režīmā tiek filmēts, kā separātisti apšauda Ukrainas spēku pozīcijas un kontrolposteņus, skaidro Selezņevs.

Ir "neapgāžami pierādījumi, kas liecina par to, ka kaujinieki rupji pārkāpj miera plānu konflikta noregulēšanai Austrumukrainā", norāda pretterorisma operācijas pārstāvis.

"Tikai trīs dienu laikā pretterorisma spēki fiksējuši 44 uguns pārtraukšanas režīma pārkāpumus no kaujinieku puses, no tiem seši notikuši dažās pēdējās stundās," preses virsnieku citē UNIAN.

Vēstīts, ka, reaģējot uz to, ka promaskaviskie kaujinieki neievēro savu solījumu respektēt uguns pārtraukšanas režīmu, Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien vakarā devis pavēli Ukrainas spēkiem vajadzības gadījumā atklāt pretuguni un neizslēdz iespēju priekšlaicīgi atcelt uguns pārtraukšanas režīmu.

Porošenko piektdien izsludināja nedēļu ilgu vienpusēju uguns pārtraukšanu pretterorisma operācijas zonā Austrumukrainā, norādot, ka pamiers būs spēkā no 20.jūnija līdz 27.jūnijam, lai dotu separātistiem iespēju nolikt ieročus.

Neskatoties uz separātistu vadoņu pirmdienas vakarā izsludināto uguns pārtraukšanu, Krievijas atbalstītie kaujinieki pie separātistu bandu sagrābtās Slovjanskas otrdien notriekuši Ukrainas armijas helikopteru.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!