Foto: RIA Novosti/Scanpix
Prokuratūras pārstāvis iesniedzis apelāciju par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija un līdzapsūdzētā Pjotra Oficerova arestu tiesas zālē.

Ģenerālprokuratūra apstiprināja, ka lūdz Navaļnijam un Oficeravoam noteikto arestu aizstāt ar parakstu par neizbraukšanu.

Apsūdzības puse uzskata, ka lēmums par arestu bija nelikumīgs, jo notiesājošais spriedums Navaļnijam un Oficerovam vēl nav stājies spēkā. Pēc prokuratūras domām, viņi var būt brīvībā pret parakstu par neizbraukšanu līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim. Prokuratūras apelācija piektdien tiks izskatīta Kirovas apgabaltiesā.

Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa ceturtdien Navaļnijam tā dēvētajā "Kirovļes" lietā piesprieda piecus, bet otram apsūdzētajam - Oficerovam - četrus gadus cietumā.

Tiesnesis Sergejs Bļinovs, nolasot spriedumu, paziņoja, ka Navaļnijs, darbojoties kā neapmaksāts reģionālās valdības padomnieks, slepeni vienojies par mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes" līdzekļu piesavināšanos.

Bļinovs uzsvēra, ka Navaļnijs "pastrādājis smagu noziegumu".

"Tiesa konstatēja, ka Navaļnijs organizējis noziedzīgu nodarījumu un vadījis šīs vērienīgās krāpšanas īstenošanu," sacīja tiesnesis.

Tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika saslēgts rokudzelžos un aizvests.

Tiesnesis norādīja, ka "nav pamata nosacīta soda piemērošanai".

"Labi. Jūs te bez manis neskumstiet. Bet, galvenais, - neslinkojiet, krupis pats sevi no naftas caurules nenometīs," vēl pirms saslēgšanas roku dzelžos tviterī paspēja ierakstīt Navaļnijs.

Apsūdzēto advokāti spriedumu jau nodēvējuši par "nelikumīgu" un solījuši to pārsūdzēt.

Opozīcijas aktīvisti nosodījuši visu prāvu, kas ir pēdējā vairāku šādu tiesas procesu vairumā, ar kuru palīdzību Putins cenšas apslāpēt katru neapmierinātības izpausmi pret viņa 13 gadus ilgušo varu.

"Tā bija pilnībā safabricēta no sākuma līdz galam, un pat tiesnesis nevarēja pateikt, kas bijis šī nozieguma iemesls, kāda bijusi tā jēga," žurnālistiem sacīja bijušais Krievijas vicepremjers un viens no opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs, kurš arī bija klāt tiesas sēdē.

Navaļnijs teicis, ka 2018.gada prezidenta vēlēšanās metīs izaicinājumu Putinam. Viņš ir autors Kremļa partijas "Vienotā Krievija" palamai "blēžu un zagļu partija", kas ir kļuvusi par populāru šī politiskā spēka apzīmējumu.

Savā ierastajā bezkompromisa manierē Navaļnijs vēl šonedēļ publicēja detalizētu ziņojumu, kurā viens no tuvākajiem Putina sabiedrotajiem - Krievijas dzelzceļa uzņēmuma priekšnieks Vladimirs Jakuņins - tika apsūdzēts par to, ka viņam pieder plaši nedeklarēti īpašumi un biznesa aktīvi.

Prokuratūra prāvā pieprasīja piespriest Navaļnijam sešus gadus ilgu cietumsodu un un miljona rubļu (16 300 latu) sodanaudu.

Navaļnijs tika apsūdzēts par 16 miljonu rubļu (276 800 latu) piesavināšanos no mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes", kas notikusi pirms vairākiem gadiem, kad Navaļnijs strādāja par Kirovas apgabala gubernatora Nikolaja Beliha padomnieku.

Trešdien Navaļnijs oficiāli tika reģistrēts kā kandidāts Maskavas mēra vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!