Foto: AFP/Scanpix

Izraēla neveiks sešu miljonu dolāru maksājumu ANO, protestējot pret tās neseno rezolūciju, kurā Izraēla nosodīta par ebreju kolonistu apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās.

"Šī summa ir vienlīdzīga ANO budžeta daļai, kas tiek piešķirta pret Izraēlu noskaņotām organizācijām. Izraēlai nav saprātīgi finansēt šādas iestādes," paziņoja Izraēlas vēstnieks ANO Denijs Danons. "ANO ir jāaptur absurdā realitāte, kurā tā atbalsta iestādes, kuru vienīgais nolūks ir izplatīt naidu un propagandu pret Izraēlu."

Kā vēsta Izraēlas mediji, Izraēlai ik gadu ANO budžetā jāiemaksā aptuveni 40 miljoni dolāru.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome 23. decembrī pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās.

Rezolūciju izdevās pieņemt, jo ASV negaidīti atteicās izmantot savas veto tiesības Drošības padomē šīs rezolūcijas bloķēšanai.

ASV, atturoties un neizmantojot veto tiesības, deva iespēju pirmoreiz kopš 1979. gada pieņemt ANO rezolūciju, kurā ir nosodīta Izraēlas apmetņu politika okupētajās palestīniešu teritorijās.

Rezolūciju atbalstīja 14 no 15 Drošības padomes loceklēm. Balsojumā atturējās vienīgi ASV, kas apmetņu celtniecību gan neatbalsta, bet parasti izmantojusi veto tiesības, lai bloķētu Izraēlu nosodošas rezolūcijas, skaidrojot, ka Izraēlas un palestīniešu domstarpības jārisina sarunu ceļā.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere skaidroja ASV atturēšanos ar bažām, ka ebreju apmetņu paplašināšana apdraud iespēju panākt mieru ar palestīniešu valsts izveidošanu līdzās Izraēlai. Ebreju apmetnes tiek celtas teritorijā, kuru palestīnieši uzskata par savas nākotnes valsts daļu.

Izraēlas centienus savukārt atbalstīja jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, kas uz balsojuma rezultātu reaģēja ar tvītu, kurā solīja, ka "attiecībā uz ANO situācija būs citāda pēc 20. janvāra," tātad pēc viņa inaugurācijas ASV prezidenta amatā.

ASV uzlika veto līdzīgai rezolūcijai 2011. gadā, un tas bija vienīgais Baraka Obamas administrācijas veto ANO Drošības padomē.

Vašingtona 30 reizes izmantojusi veto tiesības, lai bloķētu ANO Drošības padomes rezolūciju pieņemšanu par Izraēlu un palestīniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!