Foto: AFP/Scanpix
Apmēram 170 traktori otrdien ieskāva Bulgārijas parlamenta ēku, kad vairāk nekā 1000 lauksaimnieku protestēja pret plānoto subsīdiju samazinājumu, bet valsts dzelzceļa kompānijā BDZ strādājošie streiku turpināja jau trīspadsmito dienu pēc kārtas.

Lauksaimniecības tehniku, kas pie parlamenta ēkas tika novietota jau pirmdienas vakarā, rotāja Eiropas Savienības (ES) un Bulgārijas karogi, kā arī plakāti ar saukļiem "pietiek melu", "pārtraukt haosu" un "Lauksaimniecības ministrija grauj valdību".

Sofijas komerciālajā centrā gājienā bija devušies arī labības audzētāji, pieprasot lauksaimniecības un finanšu ministru atkāpšanos.


Protestētāji, kas demonstrācijas organizē jau nedēļu, iebilstot pret to, ka valdība nākamā gada budžeta projektā par 40% samazinājusi subsīdijas labības audzētājiem, salīdzinot ar to, ko solīja labības audzētājiem iepriekš.

Savukārt valdība uzsver, ka vēlas vienlīdzīgāku subsīdiju sadali visām lauksaimniecības nozarēm.

Lauksaimniecības ministrijas dati liecina, ka 78% no valsts lauksaimniecības nozarei pieejamajām ES subsīdijām saņem savā starpā sadala 3,4% Bulgārijas lauksaimnieku.

Savukārt Bulgārijas valsts dzelzceļa kompānijas darbinieki otrdien streiko jau 13.dienu pēc kārtas, protestējot pret plānoto kompānijas restrukturizāciju, kas paredz 2000 darbavietu samazinājumu, lai saņemtu 240 miljonus eiro (169 miljoni latu) lielo aizdevumu no Pasaules Bankas kompānijas glābšanai.

Ik dienu kopš 24.novembra uz astoņām stundām tiek apturēti 70-80% vilcienu.

Bulgārijas Satiksmes ministrija uzstāj, ka BDZ nevar izvairīties no apmēram 2000 darbavietu samazināšanas un zaudējumus radošo maršrutu pārtraukšanas, ja vien nevēlas uzņēmuma bankrotu. Kompānijā pašlaik strādā 13 tūkstoši darbinieku.

BDZ pasažieru pārvadājumos pēdējo desmit gadu laikā izkonkurējušas lētās autobusu pārvadājumu kompānijas, tādēļ BDZ pievērsies kravu pārvadājumiem, lai kompensētu pasažieru pārvadājumu radītos zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!