Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 1000 demonstrantu ceturtdien mēģinājuši ielauzties ASV vēstniecībā Bangladešas galvaspilsētā Dakā, protestējot pret filmu "Innocence of Muslims", kura ir aizvainojusi daudzus musulmaņus, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Demonstrantus no iekļūšanas vēstniecības teritorijā izdevies atturēt vietējai policijai. Demonstranti izklieguši pret ASV vērstus saukļus un dedzinājuši ASV karogu, stāsta aculiecinieki. Netiek ziņots, vai sadursmēs ir cietušie.

Demonstrantu līderis paziņojis, ka sekos vēl lielākas protesta akcijas un ASV vēstniecību varētu ielenkt. Savukārt policija ziņo, ka iestādes apsargāšanai nosūtītas papildus policijas vienības.

Protesti pret filmu, kura aizskārusi musulmaņu jūtas, ceturtdien notiek arī Irānā, Ēģiptē un Jemenā.

Jau vēstīts, ka Jemenā demonstrantiem izdevās iekļūt ASV vēstniecības teritorijā un aizdedzināt automašīnas, taču drošības spēki tos drīz vien padzina.

Otrdien vakarā, bruņotiem kaujiniekiem demonstrācijas aizsegā iebrūkot ASV konsulātā Lībijas pilsētā Bengāzī nogalināts ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs diplomāti

Otrdien protestētāji pulcējās arī pie ASV vēstniecības Kairā, kur norāva ASV karogu.

Pēc vardarbīgajiem protestiem ASV prezidents Baraks Obama deva rīkojumu pastiprināt drošību ASV diplomātiskajās pārstāvniecībās ASV, kā arī no Lībijas tika evakuēti ASV diplomāti, bet  uz Lībiju nosūtīti divi ASV Jūras spēku mīnu eskadras kuģi.

Jau vēstīts, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 52 gadus vecs Izraēlā dzimis amerikānis Sems Basils, kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju. Viņš laikrakstam "Wall Street Journal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Arābu valodā tulkots filmas reklāmas rullītis bija augšupielādēts interneta vietnē "YouTube". Protestētāji uzskata, ka filma aizskar pravieti Muhamedu, kas islāma ticībā ir zaimošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!