Foto: AFP/Scanpix
Maķedonijā 5. jūnijā notiks parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, piektdien apstiprinājis parlamenta spīkers Trajko Veljanoskis.

Veljanoskis paziņoja, ka, balstoties uz savu konstitucionālo un legālo autoritāti, šodien parakstījis lēmumu par pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu sarīkošanu 2016. gada 5. jūnijā.

Vēlēšanu datums oficiāli izziņots pēc vairāku dienu ilgiem ielu protestiem pret prezidenta Ģorges Ivanova lēmumu amnestēt noklausīšanās skandālā iejauktās amatpersonas.

Tūkstošiem cilvēku, galvenokārt opozīcijā esošo sociāldemokrātu atbalstītāji, ceturtdien izgāja ielās, lai pieprasītu prezidentam grozīt savu lēmumu vai atkāpties.

Nelikumīgās noklausīšanās skandāls aizsākās vēl 2015.gadā, kad atklājās, ka premjerministrs Nikola Gurevski un specdienestu vadītāji ir iesaistīti aptuveni 20 000 Maķedonijas pilsoņu, arī opozīcijas politiķu un žurnālistu, telefona sarunu noklausīšanās lietā.

Demonstranti arī aicināja atlikt vēlēšanas uz vēlāku laiku.

Pirmstermiņa vēlēšanas, kas sākotnēji bija plānotas 24. aprīlī, bet februārī pārceltas uz 5.jūniju, ir daļa no vienošanās politiskās krīzes atrisināšanai, kas pērn tika panākta ar Eiropas Savienības atbalstu.

Tomēr sociāldemokrātu līderis Zorans Zajevs jau paziņojis, ka viņa partija vēlēšanas boikotēs, jo nav nodrošināti apstākļi, lai tās būtu brīvas un godīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!