Foto: AP/Scanpix

Protesta akciju laikā pret ASV uzņemto filmu "Innocence of Muslims" piektdien Pakistānā notiekošās akcijas "Pravieša mīlestības diena" ietvaros izcēlušies grautiņi un nodedzināti divi kinoteātri, vēsta ārvalstu mediji.

"Pravieša mīlestības diena" Pakistānā ir pasludināta par brīvdienu. Akcijas laikā pilsētas ielās gājienos pret filmu par pravieti Muhamedu izgājušas dažādas partijas un organizācijas, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Valts ziemeļrietumu pilsētā Pešāvarā demonstrantu pūlis izdemolējis un aizdedzinājis divus kinoteātrus, iesaistoties sadursmēs ar to apsardzi. Viens no apsargiem atklājis uguni un vismaz viens demonstrants ir ievainots. Sadursmes notiek arī citās valsts vietās.


Valdība aicina reliģiskās un politiskās organizācijas protestos uzvesties miermīlīgi, bet vairākās pilsētās ieviesti papildus drošības pasākumi. Karāči pilsētā gatavībā ir armijas helikopteri, bet visā valstī ir slēgti tirgi un veikali, pilsētās nedarbojas sabiedriskais transports. Valsts lielākajās pilsētās ir atslēgti mobilie sakari.

Valsts galvaspilsētā Islāmābādā karavīri apķēdējuši ārvalstu vēstniecību kvartālu. Pirms akcijas sākuma islāmistisko partiju līderi paziņoja, ka pieprasa ASV atvainoties visiem pasaules musulmaņiem un nekavējoties izraidīt no valsts ASV sūtni.

Ceturtdien plaši protesti jau notika Islāmābādā. Demonstranti mēģināja piekļūt ASV vēstniecībai, pēc kā pilsētā tika ievestas armijas daļas.

Jau vēstīts, ka ASV uzņemtās filmas "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") parādīšanās internetā pagājušajā nedēļā izraisīja plašus musulmaņu protestus visā pasaulē. Notikumi kļuva traģiski, kad 11. septembra vakarādemonstrācijas aizsegā, bruņotiem kaujiniekiem uzbrūkot ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, gāja bojā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Filmā "Innocence of Muslims" aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāris daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu. Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ".

Demonstrācijas kopš pagājušās otrdienas vērsušās plašumā pa visu pasauli, īpaši asi izceļoties Tuvajos Austrumos. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!