Foto: AFP/Scanpix

Maskavā pie mājas, kurā reiz dzīvojis bijušais PSRS vadītājs Leonīds Brežņevs, ceturtdien atklāta piemiņas plāksne, vēstīts radio "Eho Moskvi" interneta vietnē.

Piemiņas zīme uz ēkas Kutuzova prospektā 28 atklāta bijušā PSRS CK ģenerālsekretāra 107. dzimšanas gadadienā. Ceremonijā piedalījās gan atsevišķas amatpersonas un deputāti, gan Krievijas estrādes zvaigzne Josifs Kobzons.

"Nav taisnīgi, ka no Maskavas un citu Krievijas pilsētu ielām ir izgaisis Brežņeva vārds, it kā viņš nemaz nebūtu eksistējis," plāksnes atklāšanā paziņoja deputāts Aleksandrs Hinšteins.

Nauda projektam esot iegūta no ārpusbudžeta līdzekļiem, bet idejas iniciatori esot sabiedriskā komiteja, kurā ietilpstot arī bijušā ģenerālsekretāra loka cilvēki.

Par šo iniciatīvu kritiku jau pauduši cilvēktiesību aizstāvji. Viņuprāt Brežņevs nav pelnījis šādu godu, jo vēsturē viņš iegājis kā cilvēks, kurš sācis Afganistānas karu un izsūtījis no valsts rakstnieku un disidentu Aleksandru Solžeņicinu.

Leonīds Brežņevs ir dzimis 1906. gadā. PSRS augstākā līdera amatā viņš bija no 1964. gada līdz savai nāvei 1982. gadā.

"Delfi" jau vēstīja, ka sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Krievijas iedzīvotāji Brežņevu uzskata par labāko 20. gadsimta līderi.

Arī citi padomju līderi - Vladimirs Ļeņins un Ņikita Hruščovs - vairumam iedzīvotāju izsauc pozitīvas emocijas. Pat asiņaino tirānu Josifu Staļinu pozitīvi vērtē 50% respondentu.

Šādi rezultāti liecina "par vēsturisko zināšanu un vēsturiskās refleksijas trūkumu", norādīja eksperti. "Cilvēki runā par mītiem, nevis reāliem personāžiem," laikrakstam "Kommersant" skaidroja cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Memoriāls" valdes loceklis Jans Račinskis.

Krievijā pēdējos gados ir vērojama Padomju Savienības laiku notikumu un personu spodrināšana. Piemēram, kopš PSRS sabrukuma atkal ir pieaugusi nežēlīgā diktatora Josifa Staļina popularitāte.

Sabiedrības attieksme pret kādreizējo diktatoru ir uzlabojusies 13 pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas gados, kad Kremlis Staļina tēlu uzskatīja par labu veidu savs kontroles nostiprināšanai, šogad rakstīja "The Washington Post".

Viskrievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra 2008.gada aptaujā Krievijas iedzīvotāji Putinu atzina par pēdējo 100 gadu labāko līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!