Foto: Kadrs no video

Atklātībā nonācis video, kas kārtējo reizi norāda uz Krievijas algotņu iesaistīšanos karā Ukrainas austrumos Maskavas atbalstīto un apbruņoto separātistu pusē.

Šonedēļ "Youtube" krātuvē publicēts videoieraksts, kurā redzama militārās tehnikas pārvietošanās, krieviski runājoši bruņoti kaujinieki un kaujas aina. Video acīmredzami filmējis kāds notiekošā dalībnieks.

Atvērto avotu interneta izpētes komanda "Conflict Intelligence Team" (CIT), analizējot video, atklājusi, ka tas uzņemts prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas daļā 2015. gada ziemā un uzskata, ka tajā redzamie kaujinieki ir no tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner".

Par šādas oficiāli neeksistējošas, bet cieši ar Kremli saistītas algotņu grupas darbību Ukrainā un Sīrijā jau daudz ir rakstījuši gan Krievijas, gan Rietumu žurnālisti. Viens no skaļākajiem notikumiem, kas pievērsa uzmanību šai militārajai grupai, bija februārī Sīrijā noticis ASV spēku uzbrukums prezidenta Bašara al Asada režīma atbalstītājiem.

Šādas algotņu armijas eksistence ļauj Maskavai neatklāt patieso ārvalstu operācijās kritušo skaitu un apgalvot, ka tai nav saistības ar noteiktiem notikumiem.

Kā izpētījis CIT, video fiksēta algotņu kolonnas pārvietošanās 2015. gada ziemā no Molodhvardijskas uz Krasnodonu Ukrainas Luhanskas apgabalā.

Video beigās redzama kaujas aina un viens no kaujiniekiem kamerā paskaidro, ka šī ir "mūsu pārgājiena ceturtā diena un pa mums šauj ar mīnmetējiem".

2015. gadā sākumā austrumos norisinājās smagas kaujas, no kurām centrālās risinājās ap stratēģiski svarīgo Debaļceves pilsētiņu. Krievijas atbalstīties spēki par spīti Minskas miera sarunām un svaigi noslēgtajam pamieram turpināja uzbrukumu Debaļcevei, kas nonāca ielenkumā un galu galā Ukrainas spēki smagi cietušo pilsētu zaudēja.

Tolaik medijos tika ziņots, ka kaujās par Debaļcevi piedalās arī Krievijas armijas daļas, ne tikai algotņi vai vietējie separātistu kaujinieki.

Konflikts Ukrainas austrumos notiek kopš 2014. gada pavasara, kad Krievijas atbalstīti kaujinieki pārņēma atsevišķas teritorijas Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!