Foto: AFP/Scanpix

Turcijas izlūkdienests MIT sestdienas rītā paziņoja, ka militārā apvērsuma mēģinājums valstī ir "atvairīts" un situācija atgriežas normālajās sliedēs.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien ielidoja Stambulā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. "Militārā apvērsuma mēģinājuma organizētāji Turcijā samaksās ļoti augstu cenu," lidostā paziņoja Erdogans, kuram tā bija pirmā parādīšanās sabiedrībā kopš armijas paziņojuma par varas sagrābšanu.

Apvērsumu prezidents nosauca par "nodevību" un tajā vainoja sava sāncenša - trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena atbalstītājus. Pats Gilens sestdien nosodīja puču un paziņoja, ka "vara ir jāiegūst brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā, nevis ar spēku".

"Notikušais ir nodevība un dumpis. Par šo nodevības aktu viņi samaksās augstu cenu," Erdogans paziņoja Stambulas lidostā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. Tagad Turcijā uzsākusies misija, kuras mērķis ir pilnībā attīrīt valsts bruņotos spēkus no nodevīgiem elementiem, uzsvēra prezidents.

Savukārt Turcijas premjerministrs Binali Jildrims sestdien paziņoja, ka Turcijā arestēti vairāk nekā 130 cilvēki, kas piedalījās apvērsuma mēģinājumā. Ārvalstu mediji vēsta, ka arestēto skaits jau pārsniedzis tūkstoti. Pašlaik CNN vēsta, ka apcietināti jau 2839 cilvēki. Tāpat nogalināti vairāki militāristi, kuri bijuši apvērsuma dalībnieki.

Viņš arī informēja, ka sadursmēs nogalināts kāds armijas ģenerālis, kurš bijis starp apvērsuma dalībniekiem.

Sakotnēji varas iestādes paziņoja, ka militārā apvērsuma rezultātā dzīvības zaudējuši vismaz 42 cilvēki.

Britu raidsabiedrība BBC sestdienas rītā vēsta, ka bojā gājuši 161 cilvēks, galvenokārt, civiliedzīvotāji. Kopumā 336 cilvēki aizdomās par saistību ar apvērsuma mēģinājumu tikuši arestēti. CNN vēsta, ka bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 161 cilvēkam, bet ievainoti 1440 cilvēki.

Iepriekš tika ziņots, ka apvērsuma laikā Ankarā pie armijas īpašo uzdevumu spēku galvenās mītnes nogalināti 17 policisti, bet sadursmēs Stambulā un Ankarā dzīvības zaudējuši arī vismaz seši civiliedzīvāji, bet vēl gandrīz simts ievainoti.

Ziņu aģentūra "Anadolu" vēsta, ka apvērsumu izplānojis nesen no amata atceltais armijas štāba priekšnieka juridiskais padomnieks Muharems Kose.

Tajā pat laikā televīzijā uzstājušies vairāki galvenie dažādu bruņoto spēku struktūru komandieri, noraidot apvērsumu, pavēstot, ka to sarīkojusi maza grupa armijas iekšienē.

Apvērsumu nosodīja visas četras parlamentā pārstāvētās lielās partijas, tostarp trīs opozīcijā esošās.

Apvērsuma organizētāji piektdienas vakarā paziņoja, ka Turcijas armija pārņēmusi varu valstī. Paziņojumā norādīts, ka šāds solis sperts, "lai nodrošinātu un atjaunotu konstitucionālo kārtību, demokrātiju, cilvēktiesības un brīvības un ļautu valstī valdīt likuma varai, lai atjaunotu izjaukto kārtību".

Valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka armijas galvenajā mītnē Ankarā par gūstekni saņemts armijas Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Hulusi Akars. Prezidents Erdogans sestdienas rītā apstiprināja, ka Akara atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Sestdienas rītā Turcijas galvaspilsētas Ankaras ielās izbrauca tanki un izcēlās sadursmes pie drošības spēku galvenās mītnes. Tanki tika izvietoti arī pie Turcijas parlamenta ēkas.

Vienlaikus Ankarā un Stambulā notika sadursmes starp apvērsuma atbalstītājiem un prezidentam Radžepam Tajipam Erdoganam lojālajiem spēkiem. Kā no notikumu vietas ziņoja aģentūras AFP fotogrāfs, Stambulā karavīri atklājuši uguni uz pūli.

Virs galvaspilsētas Ankaras iznīcinātājs "F-16" notriecis helikopteru ar apvērsumu atbalstošām militārpersonām.

Neilgi pirms prezidenta Erdogana uzstāšanās televīzijā pēc ierašanās Stambulā netālu no Taksima laukuma nogranda spēcīgs sprādziens. Erdogans arī izteicās, ka viesnīca, kurā viņš bija apmeties Egejas piekrastē, tikusi bombardēta. Tas noticis jau pēc tam, kad prezidents viesnīcu atstājis.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sestdien pauda atbalstu Erdoganam un mudināja valsti pēc apvērsuma mēģinājuma "strauji atgriezties" pie konstitūcijas normu ievērošanas.

Līdzīgus aicinājumus atjaunot stabilitāti valstī sestdien izplatīja arī Vācija, Krievija, Francija, kā arī citas pasaules valstis un organizācijas. ASV prezidents Baraks Obama mudināja visus Turcijas politiskos spēkus atbalstīt demokrātiski ievēlēto valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!