Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais Katalonijas prezidents Karless Pudždemons, kurš šobrīd Vācijā apcietinājumā gaida tiesas lēmumu lietā par izdošanu Spānijai, solījis cīņā par reģiona neatkarību "nekad nepadoties", otrdien sacīja viņa advokāts.

"Viņš teica, ka mēs nekad nepadosimies, un tas ir vēstījums Katalonijas tautai, un arī to, ka tai ir tiesības paust savu gribu pēc Katalonijas neatkarības un republikas," pēc tikšanās ar Pudždemonu sacīja advokāts Gonsalo Boje.

"Un viņš apliecināja savu pilnīgo paļāvību uz Vācijas tiesu sistēmu," piebilda advokāts.

Vācijas tiesa pirmdien lika apcietinājumā paturēt Pudždemonu, gaidot lemšanu par viņa iespējamo izdošanu Spānijai, kur viņam izvirzītas apsūdzības dumpī.

Lēmumu par Pudždemona izdošanu Spānijai pieņems Augstākā reģionālā tiesa.

Lēmums par izdošanu gan šonedēļ nav gaidāms, pavēstījusi prokuratūras pārstāve. Viņa skaidroja, ka par apcietinātā izdošanu jālemj 60 dienu laikā, tomēr tās vairāk ir vadlīnijas, nevis obligāta prasība.

Vācijas policija svētdien aizturēja Pudždemonu, kurš Vācijā bija iebraucis no Dānijas un bija ceļā uz Beļģiju.

Spānijas Augstākā tiesa piektdien izdeva jaunus orderus Pudždemona un vēl sešu Katalonijas politiķu, kas šobrīd uzturas ārzemēs, aizturēšanai.

Ja tiesa atzīs viņu vainu, viņiem draud līdz 30 gadiem cietumā. Vēl 12 cilvēkiem izvirzītas mazāk smagas apsūdzības par nepaklausību.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21. decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!