Foto: RIA Novosti/Scanpix

Grupas "Pussy Riot" dalībnieces, kuras februārī Maskavā Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja akciju pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pirmdien tiesā nav atzinušas vainu apsūdzībās reliģiska naida motivētā huligānismā, taču piekrītot, ka pieļāvušas kļūdu, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Akciju grupa toreiz nodēvēja par "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!".

Prokuratūra uzskata, ka Nadežda Tolkoņņikova, Marija Aļehina un Jekaterina Samuceviča ar savu rīcību ir zaimojušas Krievijas pareizticīgo baznīcu, un viņas par šo nodarījumu var nonākt cietumā pat uz septiņiem gadiem. Apsūdzētās uzskata, ka ar savām darbībām neko kriminālsodāmu nav pastrādājušas un maksimālais sods, ko viņām varētu piespriest, ir administratīvais.

Tolkoņņikova tiesā paziņojusi, ka viņas rīcībai bija tikai politiski motīvi, viņa nav vēlējusies ar akciju aizskart ticīgos. "No ētikas viedokļa tā bija kļūda, šo akciju rīkot Dievnamā," paziņoja grupas dalībniece. "Mēs nevērsāmies pret ticīgajiem, bet gan pret pastāvošo politiku," sacīja Tolkoņņikova.

Tiesā visas trīs apsūdzētās uzsvēra, ka nožēlo notikušo. Taču Samuceviča tiesas sēdes laikā atzina, ka arestu un vēlāk arī tiesu viņa uzskata par politisku mērķi samazināt iedzīvotāju aktivitāti.

Pirmās tiesas sēdes laikā prokuratūra lūdza tiesu pārtraukt procesa translēšanu internetā. Iepriekš tiesas pārstāvji solīja lietas iztiesāšanu darīt publisku.

Jau vēstīts, ka 21.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!