Foto: AFP/Scanpix
Krievijā notiesāto pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieču advokāti vērsušies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar lūgumu atzīt, ka ir pārkāptas Nadeždas Tolokoņņikovas, Jekaterinas Samucevičas un Marijas Aļohinas tiesības.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Agora" pārstāvis Dmitrijs Kolbasins aģentūrai "Interfax" ceturtdien paziņoja, ka "Pussy Riot" dalībnieces lūdz Strasbūrā bāzēto tiesu atzīt Krievijas valdību par vainīgu četru Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pantu pārkāpšanā.

"Runa ir par brīvības izteikt viedokli, tiesību uz brīvību un personas neaizskaramību, aizlieguma spīdzināt un tiesību uz taisnīgu tiesu pārkāpšanu," paskaidroja Kolbasins.

Viņš pastāstīja, ka sūdzību, kuras materiāli veido vairāk nekā 350 lappušu, ECT iesniedza Krievijas advokāte Irīna Hrunova un Bulgārijas advokāts Jonko Grozevs.

Laikraksts "Kommersant" ceturtdien vēstīja, ka advokāti uzstāj, ka pankgrupas dalībnieču uzstāšanās dievnamā nebija ticīgo jūtu aizskaršana, jo bija mākslinieciska performance, kuru nedrīkst vērtēt saistībā ar politisko situāciju Krievijā.

Advokāti, kas vērsās ECT, uzsver, ka pankgrupas dalībnieču tiesības uz taisnīgu tiesu prāvas laikā tika pārkāptas ne reizi vien, piemēram, tiesā netika iztaujāts neviens eksperts, kas pēc prokuratūras lūguma analizēja videoierakstu ar uzstāšanos.

Turklāt apsūdzētajām prāvas laikā bija liegta iespēja sazināties ar advokātiem, jo viņas atradās norobežotā telpā, kurā bija tikai viens logs, caur kuru ar advokātiem viņas varēja sarunāties vien 15 minūšu, norādījuši advokāti, kas vērsās ECT.

Hrunova ceturtdien paziņoja, ka pavasarī tiks iesniegts lūgums par Aļohinas un Tolokoņņikovas pirmstermiņa nosacītu atbrīvošanu.

Viņa paskaidroja, ka spriedums nosaka, ka 3.un 4.martā sākas termiņš, pēc kura var iesniegt lūgumu par pirmstermiņa nosacītu atbrīvošanu, bet kāds laiks vēl būs nepieciešams, līdz vajadzēigie dokumenti tiks izskatīti tiesā.

Jau vēstīts, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās pērn 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas "Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Tolokoņņikova ir nosūtīta uz koloniju Mordvijā, bet Aļohina – uz koloniju Permas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!