Foto: AFP/Scanpix

Lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien Ukrainas konfliktam veltītā preses konferencē centies izskatīties saprātīgs un savaldīgs, viņa ķermeņa valoda atklājusi satraukumu un agresiju, atsaucoties uz ekspertiem, vēsta raidsabiedrība "NBC News".

Putina poza krēslā, runājot par Krievijas intervenci Krimā, kas ir izraisījusi spriedzi starp Maskavu un Rietumiem, varēja radīt priekšstatu, ka viņš ir atbrīvots un mierīgs. Tomēr "neparasti" biežas ātras galvas kustības ļauj nojaust, ka viņš bija satraukts, uzskata psiholoģijas profesors un ķermeņa valodas pētnieks Džozefs Teki no Bostonas Koledžas.

Tāpat Krievijas prezidents bieži laizījis lūpas, kas liecina par sausu muti, kas arī norāda uz satraukumu, skaidro profesors.

"Sākumā viņš mainīja ķermeņa pozu, mazliet ieliecoties, cenšoties vairāk atbrīvoties, kas ir vēl viena norāde uz saspringumu," stāsta Teki.

Neverbālās komunikācijas pētnieks Ēriks Bukijs no Teksasas Tehniskās universitātes uzskata, ka ir skaidri redzami Putina centieni radīt mierīgu iespaidu, lai gan izteiktie vārdi ir "diezgan kaujinieciski".

"Neverbāli tas ir Gorbačovs, verbāli mēs klausāmies Brežņevā," stāsta pētnieks. "Šajā ziņā viņa uzvedība ir maldinoša, tieši tāpēc, ka neizrāda ārēju kaujinieciskumu," viņš skaidro.

Teki atzīmē, ka mājas tipa krēsls šķiet izvēlēts, lai radītu neformālu noskaņu. Visi reportieri bija salīdzinoši jauni un jautājumi bija jāuzdod sākumā.

"Tādējādi viņš būtībā sniedza lekciju studentu grupai un pilnībā kontrolēja savas runas nepārtrauktību," uzskata Teki. "Monologa laikā viņam bija labs acu kontakts un smaids palīdzēja iesaistīt auditoriju. Pat likās, ka viņš izbauda būt par skolotāju saviem jaunajiem krievu kolēģiem," turpina pētnieks.

Tomēr vēlāk Putina sejas izteiksme atklāja vairāk agresijas, norāda Bukijs. Viņš atsedza apakšzobus, kas ir "skaidra dusmu un draudu izrādīšana" un sarauca pieri. Viņa runas ātrums pieauga un ieguva dusmīgāku toni. Viņa roku žesti no atvērtām plaukstām vilkušies dūrēs, ko izmanto dusmīgās verbālās izpausmēs, skaidro eksperts.

Vēl viena norāde uz Putina diskomfortu bijis viņa skatiens, kurš vairākkārt nodurts zemē, it kā meklējot atbildi, kā arī skatiens vērsts augšup un pa labi.

Tikmēr Putina acu mirkšķināšanas ātrums bijis normas robežās - 42 reizes minūtē. Tas norāda, ka par spīti saspringumam viņš sevi kontrolē, skaidro Teki.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien sniedza preses konferenci Ukrainas konflikta sakarā. Prezidents apgalvoja, ka Ukrainā darbojas "kaujinieki" un "antisemīti", bet Ukrainas militārās bāzes Krimā aplenkušie kaujinieki ir iedzīvotāju "pašaizsardzības vienības" nevis Krievijas karavīri. Savukārt Krievijas mērķis ir aizsargāt pilsoņus.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka Krievijas līdera Vladimira Putina sniegtie attaisnojumi iebrukumam Ukrainā "nevienu neapmānīs" un ka Maskavas iejaukšanās kaimiņvalsts iekšējās lietās vienīgi attālinās Ukrainu no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!