Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina jaunākās meitas Katerīnas Tihonovas (attēlā pa kreisi) vadītais fonds "Nacionālā intelektuālā attīstība" no valsts kompānijām saņēmis simtiem miljonus rubļu, kuru izlietojums ir neskaidrs, atklājis Kremļa kritiķa Aleskeja Navaļnija vadītais Korupcijas apkarošanas fonds (KAF).

Lai gan informācija par Putina privāto dzīvi Krievijā ir gandrīz pielīdzināma valsts noslēpumam, Navaļnija fondam 2015. gadā izdevās noskaidrot, ka prezidenta jaunākā meita ir 1986. gadā dzimusī Tihonova. To apstiprināja arī kāda avots aģentūrai "Reuters".

Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs tolaik uz "Reuters" jautājumu atbildēja, ka nezina, kas ir šī sieviete, papildinot, ka "strādā ar prezidentu, nevis viņa bērniem". Tajā pašā laikā Kremlis un Putins arī nav nolieguši šīs ziņas.

Kā tagad atklājis KAF, Tihonovas fonds "Nacionālā intelektuālā attīstība" strādā ar nosaukumu "Inopraktika". Kā fonda mērķis minēta jauno zinātnieku un viņu iniciatīvu atbalstīšana.

2013. un 2014. gadā Tihonovas fonds konkursos ieguvis gandrīz 100 miljonus rubļu (1,4 miljoni eiro), bet organizācijas gada budžets bijis 281 miljons rubļu (četri miljoni eiro), skaidro KAF.

Taču pēc tam "Inopraktikas" naudas plūsma kļuvusi lielāka. Fonds uzvarējis konkursos un no valsts kompānijām ieguvis vairāk nekā 450 miljonus rubļu (6,5 miljoni eiro). Tostarp 179 miljonus no "Rosņeft", 221 miljonu no "Transņeft" un 59 miljonus no "Rosatom".

Papildu tam fonds ir saņēmis, kā raksta KAF, "pārsteidzošus un noslēpumainus" mērķa maksājumus 425 miljonu rubļu (6,15 miljoni eiro) apmērā 2015. gadā. Kurš šo naudu iemaksājis, noskaidrot nav izdevies.

Tas nozīmē, ka par 2015. un 2016. gadu fonds līdz šim jau ir saņēmis 877 miljonu rubļu (12,7 miljoni eiro) dokumentāli apstiprinātus maksājumus. Korupcijas pētnieki uzskata, ka kopējā summa būs daudz lielāka, jo vēl nav zināmi dati par 2016. gada "mērķa maksājumiem".

Ko Putina meitas fonds dara ar visu šo naudu – skaidri nav zināms, norāda KAF. "Inopraktika" interneta vietnē norādīts, ka ir organizēts kāds kongress un realizēti projekti valsts kompānijām "Rosņeft", "Transņeft" un "Rosatom".

Nekas konkrētāk paskaidrots gan nav. Vienīgā regulārā un konkrētā fonda aktivitāte ir ziņu apkopojuma izdošana "par visu pasaulē", skaidro KAF.

Tajā pašā laikā "Inopraktika" no Krievijas Zinātņu akadēmijas prasījusi 2,5 miljonus rubļu (36 000 eiro) par to, ka izstrādāja visai nesaprotamu dokumentāciju "IIS KFU tehnoloģiskā projekta psiholoģiski-pedagoģisko prasību daļā lietotājiem gadījumam, ja tā tiek iekļauta Krimas Ciparu ielejas (KCI) ekosistēmā", norāda KAF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!