Foto: AP/Scanpix

Krievijas prokurori opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam, kuram izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos, pieprasa sešu gadu cietumsodu un miljons rubļu (aptuveni 16 400 latu) soda naudu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Maksimālais soda termiņš, ko var piespriest par izvirzītajām apsūdzībām, ir desmit gadi. Ja Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķim izvirzītais sods tiks piespriests, Navaļnijs ieslodzījumā varētu atrasties vēl 2018. gada prezidenta vēlēšanu laikā, uzsver raidsabiedrība BBC.

"Es joprojām ceru, kas viss būs labi," žurnālistiem tiesā Kirovas pilsētā teica apsūdzētais.

37 gadus vecais opozicionārs ir apsūdzēts kokmateriālu izkrāpšanā 16 miljonu rubļu (aptuveni 260 000 latu) vērtībā no valsts kompānijas "Kirovles", kad strādāji par Kirovas gubernatora padomnieku.

 Navaļnijs apsūdzības noliedz, norādot, ka lieta ir safabricēta, lai dabūtu viņu prom no politikas. Šī ir viena no piecām lietām, kas pret Navaļniju ierosinātas kopš Putina atkārotas stāšanās prezidenta amatā.

Pretkorupcija aktīvists, kurš iedvesmoja cilvēkus masu protestiem pret Kremli 2011. gada decembrī, nesen paziņoja, ka varētu kandidēt uz prezidenta amatu. Jūnijā Navaļnijs ir izvirzīts par kandidātu Maskavas mēra amatam.   

Tomēr savas kandidatūras oficiālajai reģistrācijai, kas ļautu viņam startēt septembrī gaidāmajās mēra vēlēšanās, Navaļnijam jāsavāc 73 021 paraksts, tostarp vismaz 110 paraksti jāiegūst no 1810 Maskavas rajonu padomju deputātiem.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka 37 gadus vecais jurists pērn kļuva par ielu protestu zvaigzni, uzstājoties ar asu prezidenta Vladimira Putina kritiku. Viņš piesaistīja daudz sekotāju, pateicoties savai harizmai un vienkāršiem, masām viegli uztveramiem lozungiem. Valdošo partiju Vienotā Krievija Navaļnijs, piemēram, pasludināja par "blēžu un zagļu partiju".

Viņš ieguvis arī daudz sekotāju internetā ar saviem blogiem, kuros atmaskotas korumpētas amatpersonas, ierosinot pat sabiedrisko kustību, kas sākusi vākt informāciju par īpaši kliedzošiem korupcijas gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!