Foto: RIA Novosti/Scanpix

Par "Putina pavāru" dēvētais Krievijas uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins (attēlā pa labi) izveidojis karteli, ar kura palīdzību caur Aizsardzības ministrijas pasūtījumiem apguvis vairāk nekā 23 miljardus rubļu (360 miljoni eiro), savā jaunākajā blogā apgalvo Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs.

Vismaz trešdaļa no šīs summas ir nozagta, lēš opozicionārs. Savāktos pierādījumus par karteļa esamību Navaļnija vadītais Korupcijas apkarošanas fonds (FBK) nodevis Krievijas pretmonopola dienestam, kur ierosināta lieta.

Šis ir lielākais atklātais kartelis Krievijas vēsturē – līdz šim lielākā zināmā šāda veida mahināciju shēma Krievijā bija 3,5 miljardus rubļu vērta, uzsver opozīcijas politiķis.

Prigožins jeb "Putina pavārs" ir Krievijas prezidentam pietuvināts uzņēmējs, par kura miljardiem rubļu vērtajiem īpašumiem FBK jau ir ziņojis. Pret Prigožinu ir vērstas arī ASV sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Prigožins ir ciešās biznesa attiecībās ar Aizsardzības ministriju, viņa uzņēmumiem ir līgumu par karabāzu uzturēšanu, karavīru un skolēnu ēdināšanu. Viņš arī uztur tā saukto "troļļu fermu", kuras darbinieki divās maiņās globālajā tīmeklī izplata Kremlim tīkamus viedokļus un propagandu. Par Prigožina biznesu vairāk var lasīt šeit.

Pētot valsts pasūtījuma reģistru, Navaļnija komandas juristi atklājuši, ka ar Prigožinu saistīta virkne fiktīvu uzņēmumu, kuru vienīgais uzdevums ir radīt viltus konkurenci valsts konkursos, patiesībā nodrošinot iespēju uzvarēt konkursā ar maksimālo iespējamo summu.

Kā norāda Navaļnijs, fonda aizdomas sākumā radīja tas, ka konkursiem pieteiktie uzņēmumi bieži izrādījušies reģistrēti īsi pirms konkursa un to licences izdotas viena pēc otras, bet uzņēmumu amatpersonas bijušas vienas un tās pašas vairākās pieteiktajās firmās.

Desmitiem kompānijas ir apvienotas vienā korupcijas shēmā, ko vada Prigožins, norāda Navaļnijs. Visām šīm firmām izrādījās viena IP adrese, kura pieder uz Prigožina mātes vārda reģistrētai firmai. Turklāt visi šo kompāniju oficiālie dokumenti konkursiem noformēti identiski līdz pat sīkām kļūdiņām tekstā, skaidro Navaļnijs.

Tāpat FBK darbinieki atraduši saistību starp privātajām Prigožina firmām un Aizsardzības ministrijas uzņēmumiem. Kāda no fiktīvajām Prigožina firmām pat atvērusi filiāli tieši Krievijas spēku karabāzē Armēnijā, bet pēc tam ieguvusi līgumus šīs bāzes apkalpošanai.

Vēstīts, ka Navaļnijs, kurš ir pieteicis savu kandidatūru cīņai par Krievijas prezidenta krēslu 2018. gada vēlēšanās, ar savu korupcijas atmaskošanas darbību ir iemantojis ievērojamu atpazīstamību.

Viens no ievērojamākajiem Navaļnija fonda darbiem, kas izraisīja plašu rezonansi un pat spēja mobilizēt Krievijas iedzīvotājus protestiem, ir martā publicēts pētījums, kurā premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apsūdzēt vērienīgā korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!