Foto: Scanpix

Attiecību pasliktināšanās starp Krieviju un Rietumiem nospēlēja negaidītu lomu Krievijas prezidenta Vladimira Putina personības kulta transformācijā. Jo vairāk Krievija tiek izolēta, jo sirreālāk Krievijā attiecas pret Putinu, raksta Vācijas laikraksts "Die Welt".

Tādi "PR gājieni" kā lidojumi ar dzērvēm,pastaigas uz zirgiem ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu vai peldes Sibīrijas upēs Putinam vairs neesot nepieciešamas. "Tagad viņš vada visīstāko karu par Krievijas ģeopolitiskajām interesēm un nodarbojas ar teritoriju pievienošanu. Mediji viņu reprezentē kā lielu patriotu un visu krievvalodīgo cilvēku aizstāvi no draudiem, kas nāk no Rietumiem," raksta izdevums.

Turpinājumā "Die Welt" norāda, ka patriotiskajā popkultūrā "Putins pamazām pārtop no labsirdīga cilvēka, kas mīl mazus dzīvniekus, par spēcīgu kareivi." Veikali, kas pārdod suvenīrus, ir pārpildīti ar T-krekliem, uz kuriem attēlots Putins militārajā formā.

Laikraksts atgādina par neilgi pirms Krievijas prezidenta dzimšanas dienas Maskavā atklāto izstādi, kuras organizatori godināja Putinu kā mūsdienu Hēraklu un iepazīstināja ar viņa "12 varoņdarbiem".

Tā, vienā no izstādes gleznām Putins ir attēlots kā Lernas hidras uzvarētājs, un blakus attēlotās četras galvas ir rietumu valstis. "Muskuļainais Putina torss tikai nedaudz piesedz viņu ar antīko drēbi.

Vienā rokā prezidents tur vairogu, bet otrā – zobenu. Prezidents-varonis cīnās pret pūķi ar četrām galvām. Viena zvēra galva ar kroni, kas simbolizē ASV karogu, jau ir nocirsta, bet vēl trīs galvas, kas simbolizē Eiropas Savienību, Kanādu un Japānu, vēl turpina spļaut ugunis, uz kuras uzrakstīts vārds "sankcijas","apraksta gleznu vācu izdevums.

Starp citiem "varoņdarbiem" attēlota Krimas pievienošana, Olimpisko spēļu rīkošana Sočos, uzvara pār teroru un kontroles iegūšana pār oligarhiem. Tamlīdzīgas akcijas notika arī iepriekš, taču "kopš ar krīzes sākuma Ukrainā un, vislielākā mērā, Krimas pievienošanu Krievijai Putina kults sācis pieaugt līdz nebijušiem apmēriem."

Turklāt tas viss, atzīmē laikraksts, notiek Krievijas sabiedrības militarizācijas laikā, piemēram, kādā no rokfestivāliem publikai piedāvāja apskatīt starpkontinentālu ballistikas raķeti, bet Kremļa rīkotajās jauniešu nometnēs jauniešiem apmāca rīkošanos ar ieročiem.

Patiess personības kults paredz to, ka objekts publiski no tā distancējas. Kā atzīmē laikraksts, šo paņēmienu bieži izmanto Vidusāzijas valstu vadītāji, cenšoties izskatīties pieticīgi un norādot, ka viņi nespēj pretoties savas tautas neierobežotai mīlestībai pret sevi.

Pēc "Die Welt" domām, tas atbilst Putinam. Piemēram, savā dzimšanas dienā viņš neorganizē plašas svinības, un parasti šo dienu pavada savā dzimtajā Sanktpēterburgā. Līdz 2014. gadam 7. oktobris Putinam bija darbadiena, taču šogad pirmoreiz 16 gadu laikā Krievijas prezidents izvēlējies svinēt dzimšanas vietu Sibīrijas taigā, vietā, kas atrodas simtiem kilometru attālumā no apdzīvotām vietām.

"The Washington Post" atzīmē, ka uz slikto attiecību ar Rietumiem fona Maskavā par pēdējo "modes kliedzienu" kļuva patriotisma izpausme.

Piemēram, pirmdien daudzi cilvēki stāvējuši rindā, lai iegūtu apģērbu ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēlu – militārā un hokeja formā, apskāvušos ar kucēniem un leopardiem, tostarp arī ar uzrakstu, ka "bijušais KGB virsnieks šobrīd lasa tavas domas". Medijs atzīmē, ka izpārdošanas laiks "sakrita" ar Putina dzimšanas dienu.

Vairāku lielo korporāciju atbalstīti, organizatori paziņoja, ka apmainījuši 30 000 patriotiskos T-kreklus pret "Rietumu krekliem".

Citu starpā arī atsevišķās vietās Rietumos ik pa laikam tiek pārdoti krekli ar Putina attēlu. Piemēram, 1. oktobrī modes nedēļā Parīzē atklāti apģērbi ar dažādu Pasaules pilsētu simboliem un Putinu, tiesa, izmantojot drīzāk negatīvā nolūkā, savukārt šonedēļ Ņujorkā atklāts veikals, kurā, tāpat kā Maskavā, pārdod kreklus ar Krievijas prezidenta attēliem, vēsta "The Atlantic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!