Pirms vairāk nekā četriem gadiem, 2011. gada sākumā, organizācijas "Wikileaks" Krievijas sadarbības partneri "Ruleaks" publicēja lielu daudzumu fotogrāfiju ar kādu Melnās jūras krastā esošu celtni, kuru nodēvēja par "Putina pili".

Lai gan ir pagājuši vairāki gadi, joprojām par šo būvi nav zināms daudz vairāk par to, kas bija zināms jau sākumā. Lai gan ir zināms, ka pils ir īsta, tā patiesi atrodas Melnās jūras krastā un tādas būvniecība nebūtu pa kabatai pat kuram katram bagātniekam, Krievijas prezidenta pārstāvji oficiāli paziņojuši, ka Vladimiram Putinam ar tās celtniecību neesot nekādas saistības.

No fotogrāfijām savukārt noprotams, ka plašais komplekss sastāv no pašas pils, vairākām palīgēkām, liela telekomunikāciju torņa, helikoptera laukumiem, privāta serpentīnveida piebraukšanas ceļa, norobežotas un apsargātas pludmales, kura pieguļ stāvai klintij, kā arī liela žoga ap visu teritoriju.

Tajā ir gan vismaz viens baseins, gan strūklakas un sienu gleznojumi, gan zeltītas mēbeles un skaisti dārznieku veidoti košumkrūmu labirinti. Lielākā daļa sliktās kvalitātes fotogrāfiju acīmredzami ir pils būvnieku un darbinieku uzņemtas vēl pils būvniecības un labiekārtošanas laikā. Turklāt daļā no fotogrāfijām redzams arī kāds cilvēks darba drēbēs.

Par spīti Krievijas prezidenta pārstāvju apgalvojumiem, iespaidīgā izmēra ēka pat "Google Maps" atrodama kā "Putina pils".

Savulaik arī izskanēja, ka kompleksa būvniecība uzsākta jau 2006. gadā. Vairākkārt dažādi Putina pretinieki apgalvojuši, ka pils būvniecībai novirzīti koruptīvi iegūti līdzekļi aptuveni viena miljarda ASV dolāru apmērā.

Savukārt pērn ziņu aģentūras "Reuters" pētnieki atklāja vismaz vienu konkrētu gadījumu, kurā kompleksa būvniecībai novirzīti 48 miljoni ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!