Foto: AFP/Scanpix

Krievijas valdības un prezidenta Vladimira Putina reitingus uztur propaganda, joprojām krievu sabiedrībā eksistējošās bailes un padomju kompleksiem, lai gan Krievijā ir daudz cilvēku, kas pašreizējā situācijā atbalsta Ukrainu, pārliecināts grāmatas "Sanktpēterburgas Baltijas ceļš" autors, Sanktpēterburgas zinātnieku savienības biedrs un profesors Andrejs Pugovkins.

Sarunā ar portālu "Delfi.lt" viņš atzina, ka tās Krievijas, ko radīja 90.gadu demokrātiskā revolūcija, vairs nav. Tās vietā pastāv policejiska valsts.

Sarunā Pugovkins izsaka solidaritāti ar "brālīgās Ukrainas" valdību un tautu viņu cīņa par brīvību un teritoriālo nedalāmību pret Krievijas valdības agresiju, "par kuras uzvedību man tagad ir ļoti liels kauns".

"Eiropa atrodas uz liela kara sliekšņa," atzīst eksperts.

Viņš dod padomu neticēt Krievijas propagandai, jo tā nepārtraukti melo. "Lietuvā daudzi nezin kāpēc uzskata radio "Eho Moskvi" un telekanālu "RTVi" teju par Krievijas opozīcijas ruporu," norāda Pugovkins, lai gan patiesībā "Eho" pieder "Gazprom", bet oficiālais "RTVi" īpašnieks skaitās Ruslans Sokolovs, kurš agrāk bijis Krievijas iekšlietu struktūras mediju vadītājs. "Šis uzņēmējs ir jebkas, tikai ne Vladimira Putina politiskais oponents. Šie resursi paredzēti auditorijai, kam ir pieeja neatkarīgiem informācijas avotiem, tādēļ tiem atļauta visai patiesa redakcionālā politika. Tas pats attiecas uz kanālu "Euronews", kura teju akciju piektdaļa pieder Krievijai."

Pētnieks arī uzsver, ka nekādas antikrieviskas histērijas rietumu televīzijās nav.

Pugovkins ir pārliecināts, ka sabiedrības atbalsts Putinam "turas" uz televīzijas propagandas, kā arī augstām energoresursu cenām un marodieriskas 90.gadu ekonomisko reformu rezultātu piesavināšanās. Bagātības drupatas nonāk arī līdz vienkāršajiem iedzīvotājiem, kas sasnieguši līdz šim neredzētu dzīves līmeni.

"Krievijā nav ģimenes, kuras tuvinieki nebūtu cietuši padomju laikā. Vara kultivē šīs bailes," viņš skaidro. Kā piemēru profesors min grāmatas un seriālus, kuros tiek demonizēti tie, kas sodīti padomju laikā. Tādēļ socioloģiskās aptaujās cilvēki ne vienmēr saka patiesību.

Vēl viens apstāklis ir padomju kompleksi. "Ne visi atceras, ka PSRS sakāve "Aukstajā karā" bija pelnīta un taisnīga, bet tās krahs - tautu, tostarp Krievijas, atbrīvošana no padomju varas."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!