Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu, ar kuru valsts augstākajām amatpersonām un to ģimenes locekļiem aizliegts turēt kontus un vērtspapīrus ārvalstu bankās. Atbilstošs dokuments otrdien publicēts normatīvo aktu bāzē.

Jauno likuma labojumu mērķis ir korupcijas apkarošana, kā valdības tēla uzlabošana apstākļos, kad tautsaimniecības izaugsmes tempi strauji kļūst lēnāki.

Tiesa gan, jaunie pasākumi ir maigāka versija sākotnējam likumprojektam, par kuru bija vienojies parlaments un kurā bija noteikts, ka augstākajām amatpersonām nedrīkst būt īpašumi ārzemēs.

Putins tā arī netika paskaidrojis, kāpēc viņš nolēmis iesniegt pats savu likuma grozījumu versiju, ar kuru tika aizstāts sākotnējais variants.
Abas parlamenta palātas Kremļa likumprojektu pieņēma pagājušajā mēnesī.

Tostarp kritiķi un opozicionāri pārmet Putinam un citām Kremļa
amatpersonām, ka viņiem ir plaši īpašumi ārvalstu kūrortos un ka likumprojekts pieņemts maigākā versijā, lai aizsargātu viņu īpašumus.

Otrdien publicētajā likumā noteikts, ka valsts amatpersonām, to sievām un vīriem, kā arī bērniem ārvalstu bankās nedrīkst būt konti, akcijas un parādzīmes.

Likuma nosacījumi attieksies uz valdības locekļiem, tiesībsargājošo struktūru amatpersonām, centrālajiem baņķieriem, tiesnešiem, likumdevējiem un karavīriem.

Amatpersonām trīs mēnešu laikā pēc nonākšanas amatā ir jāslēdz ārvalstu konti. Ja noteikumu prasības netiks īstenotas, amatpersona tiks atbrīvota no darba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!